Decizie istorică în Grecia. Mii de preoți, scoși de pe statele de salarii plătite de stat

390
Decizie istorică în Grecia. Mii de preoți,  scoși de pe statele de salarii plătite de stat - decizieistorica-1541596502.jpg

Articole recomandate

Guvernul din Grecia și Biserica Ortodoxă din aceeași țară au decis să scoată 10.000 de preoți și personal auxiliar de pe statele de salarii plătite de stat. Înțelegerea ar putea deschide calea unei separări mai clare între Biserică și stat.

Biserica Ortodoxă din Grecia a jucat, timp de câteva sute de ani, un rol important în dezvoltarea țării, iar ortodoxia este considerată religia oficială în Constituție. Mulți greci susțin că identitatea națională este strâns legată de religie.

Potrivit acordului încheiat între șeful executivului, Alexis Tsipras, și Arhiepiscopul Ieronimos, șeful Bisericii Ortodoxe din Grecia, statul va transfera în viitor o sumă anuală către un fond special al Bisericii. Banii vor fi destinați plății salariilor preoților, scrie economica.net.

Decizia vine după ce creditorii Greciei au cerut guvernului de la Atena să reducă numărul angajaților la stat și să vândă active. Până la acest acord, preoții erau plătiți în totalitate de stat, precum în cazul funcționarilor publici.

Se estimează că salariile preoților, plătite anual de guvern, se ridică la aproximativ 200 de milioane de euro.

Totuși, acordul mai trebuie să fie aprobat de cabinet, parlament și liderii bisericii.

Unii reprezentanți ai preoților au declarat că vor va rezista oricărei încercări de a li se retrage statutul de funcționari publici: "Ne vom strădui să asigurăm menținerea statutului actual".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7175 secunde