Curtea Supremă poloneză denunță influența politicului în justiție

Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
107
Curtea Supremă poloneză a estimat, joi, că noul Consiliu Național al Magistraturii (KRS), constituit în urma reformelor în justiție criticate de Bruxelles și de opoziție, nu oferă garanții de independență față de puterea politică. 


Hotărârea Curții Supreme poloneze urmează unei decizii a Curții de Justiție a UE, care în noiembrie a statuat că îi revine Curții Supreme poloneze să se pronunțe în această chestiune, relatează AFP. 


"Noul KRS nu oferă suficiente garanții de independență față de organele puterii legislative și executive. Judecătorii noului KRS au beneficiat de schimbări, fiind promovați în posturi importante", declară judecătorul raportor Bohdan Bieniek. 


În replică, președintele KRS, Leszek Mazur, a respins acest verdict, declarând că decizia "nu va influența funcționarea KRS și a camerei disciplinare a Curții Supreme". Această decizie "nu pune în discuție statutul judecătorilor camerei disciplinare. Ea nu face decât să creeze o anumită stare de incertitudine și este îndoielnică față de principiul inamovibilității judecătorilor", explică magistratul polonez.Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 0.2672 secunde