Criză politică în Tunisia. Preşedintele a suspendat Parlamentul şi l-a demis pe premier

152

Articole de la același autor

Preşedintele tunisian, Kais Saied a anunţat că a îngheţat activitatea Parlamentului şi l-a demis din funcţie pe şeful Guvernului, Hichem Mechichi. Anunţul a veni ca urmare a manifestaţiilor care au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, în contextul în care Tunisia se confruntă cu un vârf al pandemiei de coronavirus şi cu o profundă criză politică.

La scurt timp după acest anunţ, pe străzi au răsunat claxoane. Decizia a venit în urma manifestaţiilor care au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, în pofida prezenţei numeroase a poliţiei pentru a limita deplasările. Protestatarii au cerut în special „dizolvarea Parlamentului”. Kais Saied şi-a făcut cunoscute deciziile după o reuniune de urgenţă la palatul prezidenţial, în contextul în care Tunisia se confruntă cu un vârf al pandemiei de coronavirus şi o profundă criză politică care îl opune pe şeful statului principalului partid parlamentar, Ennahdha. „Constituţia nu permite dizolvarea parlamentului, dar permite îngheţarea activităţilor sale”, a declarat el, bazându-se pe articolul 80 care permite acest tip de măsură în caz de „pericol iminent”. Kais Saied a informat că preia puterea executivă, cu „ajutorul guvernului”, care va fi condus de un nou şef numit de preşedintele ţării. În plus, el a anunţat că ridică imunitatea parlamentară a deputaţilor. Decizia este cea mai importantă provocare adusă sistemului constituţional adoptat în 2014 care împarte puterea între preşedinte, prim ministru şi parlament.

Mii de manifestanţi au protestat împotriva conducătorilor

Rached Ghannouchi, preşedintele Parlamentului din Tunisia, l-a acuzat însă pe Saied că acţiunile sale nu sunt în acord cu constituţia şi că a lansat „o lovitură de stat împotriva revoluţiei şi a constituţiei”. „Considerăm că instituţiile încă rezistă şi că susţinătorii Ennahda şi poporul tunisian vor apăra revoluţia”, a spus Ghannouchi, liderul Ennahda, pentru Reuters. Poziţia acestuia a fost reluată şi într-un comunicat al partidului. Saied şi premierul Mechichi sunt într-o dispută politică acerbă de mai bine de un an, pe fondul crizei economice tot mai grave şi a modului în care guvernul a reacţionat împotriva pandemiei de COVID-19. Mai multe mii de tunisieni au manifestat duminică împotriva conducătorilor lor, în special contra formaţiunii islamiste Ennahdha. Ei au scandat în special sloganuri ostile acestei formaţiuni şi prim-ministrului pe care îl susţine, Hichem Mechichi, strigând că „poporul doreşte dizolvarea parlamentului". „Schimbarea regimului", se mai putea citi pe pancarte. Sedii şi simboluri ale formaţiunii Ennahdha au fost luate ca ţintă. Apelurile la manifestaţii pe 25 iulie, ziua proclamării republicii, circulau de câteva zile pe Facebook, provenind de la grupuri neidentificate. Acestea au cerut, printre altele, schimbarea Constituţiei şi o perioadă de tranziţie care să lase un loc important armatei, menţinându-l în acelaşi timp pe preşedintele Saied în fruntea statului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Aprilie 2019
Stire din Economie : Acord de cooperare între CCIR și Tunisia
Pagina a fost generata in 0.621 secunde