Criza politică din Bulgaria: Societatea civilă încearcă să se organizeze

176
Criza politică din Bulgaria: Societatea civilă încearcă să se organizeze - bulgaria-1361714104.jpg
Grupurile societății civile bulgare, aflate la originea unei mobilizări care a condus la demisia guvernului conservator, s-au reunit, sâmbătă, pentru a își organiza și formula revendicările pentru manifestațiile prevăzute în toată țara. 


"Suntem aici pentru că guvernul a abdicat, statul este într-un impas", a declarat Doncio Dudev, coordonator originar al Stara Zagora, în cadrul unei conferințe de presă la Sofia, cu privire la demisia de miercuri a premierului Boiko Borissov. 

Reprezentanții acestor grupuri, în număr de 30, s-au reunit paralel la Sliven și la Sofia. Aceștia au revendicat rapid o reprezentare civilă de 50 la sută în Parlament și posibilitatea ca deputații să își piardă imunitatea și locul în parlament înainte de sfârșitul mandatului. Ei solicită, de asemenea, un moratoriu asupra achitării facturilor de electricitate, eliminarea TVA pentru energie electrică, precum și începerea anchetelor asupra privatizărilor companiilor bulgare și asupra utilizării fondurilor europene.

"Avem o sarcină atipică pentru societatea civilă: atacăm problemele care s-au acumulat în ultimii 23 de ani, după căderea comunismului și care au transformat oamenii în cerșetori", a declarat pentru presă Yanaki Gancev, coordonator la Sofia.

O mare creștere a facturilor de electricitate în țara cea mai săracă din Uniunea Europeană (UE) este la originea mișcărilor de stradă începute acum 15 zile. Manifestanții au reclamat sfârșitul "dominației monopolurilor" în electricitate și încălzire, apoi atacând guvernul și corupția.

O petiție împotriva monopolurilor va fi trimisă Parlamentului European, au anunțat coordonatorii manifestanților, în timp ce Comisia Europeană a lansat deja proceduri împotriva Bulgariei pentru întârzierea liberalizării energiei.

Principalele două sindicate bulgare KNSB (stânga) și Podkrepa (dreapta) și Camera industriei (BIA) s-au alăturat, sâmbătă, revendicării unei noi Constituții garantând o mai mare participare a societății civile. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3966 secunde