Grupul de la Lima avertizează:

Criza din Venezuela amenință securitatea internațională!

132
Criza din Venezuela amenință securitatea internațională! - grupul-1563982342.jpg

Articole recomandate

Grupul de la Lima - compus din 12 țări latinoamericane și Canada - a cerut, marți, comunității internaționale să facă un mare efort pentru a organiza alegeri în Venezuela, a cărei criză amenință securitatea planetei, informează agenția France Presse, citată de Agerpres. 


"În timp ce o dictatură este exercitată în Venezuela, toate democrațiile noastre sunt slăbite într-un anume fel. Situația pe care o traversează Venezuela amenință pacea și securitatea regionale și compromite de asemenea securitatea internațională", a declarat șeful diplomației argentiniene Jorge Faurie în deschiderea reuniunii Grupului de la Lima desfășurată la Buenos Aires. 
"Este necesar un mare efort pentru a restabili ordinea democratică în Venezuela prin convocarea alegerilor în această țară", a adăugat el. 


Grupul de la Lima a fost creat în 2017 pentru a promova o soluție la criza din Venezuela, țară care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume. El nu a recunoscut al doilea mandat al președintelui socialist Nicolas Maduro, care a început la 10 ianuarie. 


Aproximativ 50 de țări, inclusiv Statele Unite și Canada, l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido drept președinte interimar al Venezuelei și cer plecarea lui Maduro. 


Venezuela traversează o profundă criză politică și economică. Peste patru milioane de venezueleni au părăsit țara din 2015, conform ONU, fugind de penuria de produse de bază și medicamente, lipsuri care s-au agravat în ultimele săptămâni din cauza întreruperilor frecvente de electricitate. 


La rândul său, ministrul peruan de Externe, Nestor Popolizio, a cerut "un sprijin urgent și concret provenind din cooperarea internațională pentru țările care găzduiesc refugiați venezueleni". 
Peru, care numără 768.100 de venezueleni, și Columbia, cu 1,3 milioane, sunt țările din regiune care găzduiesc cel mai mare număr de migranți și refugiați din Venezuela. 


"Îndemnăm din nou și în continuare la o soluție pașnică a crizei din Venezuela, care să fie impulsionată de venezuelenii înșiși, cât mai repede posibil. Criza se agravează și cere o soluție urgentă care trece prin alegeri credibile, transparente, libere și corecte", a adăugat Nestor Popolizio. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3716 secunde