Coronavirus: Teste realizate pe hamsteri au dovedit eficacitatea măștilor sanitare

132
Coronavirus: Teste realizate pe hamsteri au dovedit eficacitatea măștilor sanitare - hamsteri-1589785272.jpg

Articole recomandate

Teste realizate pe hamsteri au dovedit că utilizarea măștii sanitare reduce în mod considerabil răspândirea noului coronavirus, au anunțat duminică oamenii de știință de la Universitatea din Hong Kong, informează AFP.


Acești cercetători sunt printre primii din lume care au demarat un studiu pentru a afla dacă purtarea măștii poate să îi împiedice pe purtătorii simptomatici și pe cei asimptomatici ai virusului SARS-CoV-2 să infecteze alți indivizi.


Coordonați de profesorul Yuen Kwok-yung, un renumit expert din domeniul coronavirusurilor, cercetătorii asiatici au plasat cuști cu hamsteri infectați în prealabil în proximitatea altor cuști în care se aflau animale sănătoase.


Măști chirurgicale au fost plasate între cele două tipuri de cuști, cu un curent de aer care bătea dinspre cuștile animalelor bolnave spre cele ale animalelor sănătoase.


Rezultatele au arătat că transmiterea virusului a scăzut cu peste 60% atunci când măștile erau instalate între cuști. Două treimi dintre hamsterii sănătoși au fost infectați într-o săptămână atunci când măștile nu erau instalate.


Rata de infectare a scăzut la puțin peste 15% când măștile erau plasate doar peste cuștile cu animale infectate și a fost de 35% atunci când erau plasate doar peste cuștile cu hamsteri sănătoși.


"Este foarte clar că folosirea măștilor pe subiecți infectați (...) este mai importantă decât orice altceva", a declarat profesorul Yuen în fața jurnaliștilor din Hong Kong.


"Știm deja de acum că o mare parte dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, deci purtarea universală a măștii este cu adevărat importantă", a adăugat el.


Profesorul Yuen este unul dintre experții în microbiologie care au descoperit virusul SARS atunci când acesta a apărut în 2003 și a făcut 300 de victime în Hong Kong. El a pledat încă din primele momente ale epidemiei în favoarea purtării măștii de către populație.


La patru luni după apariția primelor cazuri de COVID-19 în China, autoritățile din Hong Kong au reușit să limiteze la o mie numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus, care a provocat doar patru decese pe această insulă.


Experții sunt de părere că utilizarea măștilor sanitare și amplele campanii de testare a populației și de depistare a bolnavilor sunt motivele aflate în spatele acestui succes medical într-un oraș cu o populație de 7,5 milioane de locuitori și care se află pe o insulă situată la mică distanță de China continentală. 


Sursa: Agerpres.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.7657 secunde