Coreea de Nord pregătește încă un test cu rachetă

103
Coreea de Nord pregătește încă un test cu rachetă - kimcoreeadenord-1461654002.jpg

Articole recomandate

Coreea de Nord ar pregăti un al doilea test cu rachetă cu rază medie de acțiune după eșecul răsunător al primei lansări, cu zece zile în urmă, a relatat marți presa sud-coreeană, citată de AFP. 


Un astfel de tir ar constitui o nouă provocare la adresa comunității internaționale, în condițiile în care rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU interzic Coreii de Nord orice fel de program balistic sau nuclear.

Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate a condamnat un test cu rachetă balistică efectuat de pe un submarin.

Armata sud-coreeană captează semnale care arată că Phenianul va lansa, probabil, o rachetă de tipul Musudan în viitorul apropiat, a relatat agenția de presă Yonhap, citând surse guvernamentale, sub rezerva anonimatului.

Racheta Musudan are o rază de acțiune între 2.500 și 4.000 de km și, teoretic, ar putea lovi Coreea de Sud și Japonia, precum și Insula Guam în Oceanul Pacific, unde se află o bază militară americană.

Dar testarea acestui tip de rachetă de către Phenian nu a fost încununată vreodată de succes. La 15 aprilie, lansarea unei astfel de rachete s-a soldat cu un eșec, calificat drept "catastrofal" de către Pentagon. Proiectilul a explodat, din câte se pare, la câteva secunde după lansare.

Coreea de Nord, scrie Yonhap, pregătise, de fapt, două rachete Musudan pentru testul respectiv, dar a anulat a doua lansare ca urmare a eșecului primei rachete.

"Racheta rămasă pare acum gata să fie lansată", a declarat o sursă pentru Yonhap.

Ministerul Apărării sud-coreean a refuzat să confirme aceste informații, notează AFP.

Coreea de Nord pregătește pentru începutul lunii mai un congres al partidului unic, primul în ultimii 36 de ani, mai mulți observatori estimând că tânărul lider de la Phenian, Kim Jong-Un, va profita de această ocazie pentru a sublinia "succesele" programului nuclear nord-coreean, scrie Agerpres.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3827 secunde