Un război poate izbucni în orice moment

Coreea de Nord a întrerupt "telefonul roșu" militar cu Seulul

795
Coreea de Nord a întrerupt

Articole recomandate

Coreea de Nord a anunțat, ieri, că armata sa a întrerupt linia telefonică de urgență cu armata sud-coreeană, la mai multe zile după ce a suspendat "telefonul roșu" între cele două guverne și și-a amenințat rivalul și pe aliatul american al acestuia cu un atac nuclear.

Lideri nord-coreeni urmează să se reunească în zilele următoare pentru a decide asupra unor probleme importante, informează agenția oficială nord-coreeană KCNA, care nu a precizat nici data și nici natura subiectelor abordate, pe fondul unor tensiuni puternice în peninsulă.

"Începând din acest moment, toate comunicațiile militare Nord-Sud vor fi tăiate", a anunțat agenția de presă guvernamentală nord-coreeană KCNA, citând un oficial militar de rang înalt. "Într-o situație în care un război poate izbucni în orice moment, nu mai este nevoie să fie menținute aceste comunicații", a adăugat oficialul citat. Linia va rămâne suspendată "atât timp cât vor dura acțiunile ostile și anacronice din partea Coreei de Sud", a subliniat el.

Coreea de Nord a întrerupt la jumătatea lui martie "telefonul roșu" între Phenian și Seul, o linie de comunicații în caz de urgență. Această legătură, instalată în 1971, a fost suspendată deja în cinci rânduri de către Coreea de Nord, ultima dată în 2010.

Comitetul Central al Biroului Politic al Partidului Comunist se va întruni într-o sesiune plenară, până la sfârșitul lunii, pentru a "discuta și decide asupra unor probleme importante, în vederea avansării victorioase a revoluției coreene", a anunțat agenția. Această reuniune va marca, de asemenea, "un punct de cotitură" în împlinirea Juche, ideologia nord-coreeană ce are la bază autosuficiența economică.

În opinia unor experți sud-coreeni, deciziile ar putea fi supuse - și aprobate - Parlamen-tului țării, care se reunește lunea viitoare.

"Vor discuta despre problema dosarului nuclear, relațiile între cele două Corei și solicitarea formulată de mult timp de către Coreea de Nord de a obține un tratat de pace cu Statele Unite", a declarat Yang Moo-jin, un profesor la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene din Seul.

Jang Song-thaek, unchiul tânărului lider Kim Jong-un, considerat o persoană foarte influentă, ar putea fi numit premier, cu misiunea de a resuscita economia țării, ruinată, a adăugat profesorul, pentru AFP.

De asemenea, s-ar putea decide modificări în cadrul puternicului prezidiu al Biroului Politic, fiind posibilă intrarea în componența acestuia a vicemareșalului Hyon Yong-chol, ceea ce ar consolida influența militarilor, apreciază acest expert. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3024 secunde