Consiliul de Securitate al ONU cere „anularea imediată” a redeschiderii orașului-fantomă Varosha

306
Consiliul de Securitate al ONU cere „anularea imediată” a redeschiderii orașului-fantomă Varosha - nintchdbpict000563452797e1581938-1627112788.jpg

Articole recomandate

Consiliul de Securitate al ONU a cerut „anularea imediată” a deciziei unilaterale a Turciei și ciprioților turci de a redeschide stațiunea abandonată Varosha, din nordul Ciprului, după reclamația făcută de ciprioții greci, relatează Euronews.


Stațiunea, la un moment dat un centru turistic important din Mediterana, a fost abandonată și a devenit un oraș-fantomă după invazia Turciei din 1974 și alungarea ciprioților greci din zonă.


Marți, însă, Ersin Tatar, liderul regiunii separatiste a ciprioților turci din nordul insulei a anunțat că o secțiune a stațiunii va fi trecută sub administrație civilă pentru o potențială repopulare. El a mai spus că ciprioții greci care au fost alungați ar putea să-și reobțină proprietățile.


Reacția din partea ciprioților greci a fost negativă, însă. Ei spun că aceasta este o încercare de a pune presiune pe comunitate pentru a vinde proprietățile și că este dăunătoare eforturilor de a avansa procesul de pace și de a rezolva situația complicată din Cipru.


Din acest motiv, Ciprul a reclamat Turcia la Consiliul de Securitate al ONU, care a emis un comunicat aprobat de toate cele 15 membre:


„Consiliul de Securitate condamnă anunțul Turciei și liderilor ciprioților turci din 20 iulie 2021, cu privire la redeschiderea unei părți din Varosha


Consiliul de Securitate își exprimă regretul profund cu privire la aceste decizii unilaterale care sunt în dezacord cu rezoluțiile anterioare”.


Consiliul a cerut, de asemenea, „anularea imediată a acestor acțiuni și revenirea la situația dinainte de octombrie 2020”, și a exprimat că este nevoie ca părțile să se abțină de la acțiuni care să „accentueze tensiuni pe insulă și să dăuneze șanselor de a găsi un acord”.


O rezoluție din 1984 stabilește că orice încercare de a repopula orice parte din Varosha cu o populație alta decât cea originară este „inadmisibilă”.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7291 secunde