Comisia Europeană vrea să condiţioneze sprijinul financiar pentru protejarea graniţelor în Grecia

152

Articole de la același autor

Comisia Europeană vrea să condiţioneze sprijinul financiar suplimentar pentru protejarea graniţelor externe ale Uniunii Europene în Grecia de apărarea drepturilor omului, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

Grecia nu doreşte să devină poarta de intrare în UE pentru refugiații afgani care fug din calea talibanilor, a transmis recent ministrul migrației Notis Mitarachi, făcând apel la o reacție coordonată a blocului comunitar în gestionarea crizei.

Comisarul European pentru Afaceri Interne a declarat că ar trebui instituită o compensare pentru statele care primesc regugiaţi.

„Am spus că o astfel de plată ar trebui legată de crearea unui mecanism pentru monitorizarea drepturilor fundamentale", a afirmat Ylva Johansson într-un interviu pentru revista Der Spiegel, care citează DPA.

Ea a precizat că a fost instituit un grup de lucru şi că sunt aşteptate progrese în acest domeniu. Agenţii de frontieră greci au fost acuzaţi în mod repetat că resping ilegal migranţi care încearcă să ajungă în ţară traversând Mediterana, trimiţându-i înapoi în Turcia. Guvernul grec neagă acuzaţiile că au loc respingeri ilegale dar de fapt ministrul elen al Migraţiei a spus că Grecia nu-şi permite alţi migranţi. „Nu ne permitem să ajungem în situația în care milioane de oameni părăsesc Afganistanul și vin în UE și cu siguranță nu prin Grecia”, a mai spus el.

Miniștrii de externe din UE urmau să ia o decizie la şedinţa de săptămâna trecută, numai că nu s-a ajuns la nici un consens despre criza migranţilor afgani şi ce paşi trebuie făcuţi. Grecia a cerut ca subiectul să fie discutat și în reuniunea de miercuri a miniștrilor de interne din statele membre UE. „Este nevoie de o soluție comună, este nevoie de o soluție europeană”, a mai declarat Mitarachi. La apogeul crizei refugiaţilor în urmă cu şase ani, peste 850.000 de migranţi au traversat Mediterana din Turcia în Grecia, ajungând astfel în UE, în interval de un an, mulţi fugind de războiul şi sărăcia din Orientul Mijlociu. Numai 1.800 de persoane au ajuns în Grecia cu barca în acest an, conform unor date de la 22 august ale Agenţiei ONU pentru Refugiaţi. Aproximativ 45% dintre cei care pleacă sunt din Afganistan, relevă date recente.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5686 secunde