Cine plătește prețul cel mare pentru criza din Statele Unite

135
Cine plătește prețul cel mare pentru criza din Statele Unite - sua-1380894982.jpg

Articole recomandate

Șomajul tehnic în care se află de marți sute de mii de funcționari federali americani s-ar putea transforma în concediu plătit, dacă Congresul SUA votează o lege retroactivă pentru plătirea salariilor pierdute, relatează AFP.

Sursa citată amintește că, după trei săptămâni de paralizie federală în decembrie 1995 și ianuarie 1996, peste 800.000 de funcționari și-au recuperat salariile grație adoptării unei legi retroactive de către Congres.

Săptămâna aceasta, aleși ai Camerei Reprezentanților și Senatului (camera inferioară și cea superioară ale Congresului SUA) au depus propuneri de lege în acest sens.

"Ei își merită salariul, nu o pedeapsă financiară", a declarat autorul măsurii, reprezentantul democrat Jim Moran, susținut de aproape 100 de aleși, atât din rândul democraților, cât și din cel al republicanilor.

Republicanii au anunțat, joi, că textul lui Moran se va vota curând în Cameră.

"Angajații federali muncesc din greu, ei nu sunt responsabili pentru crizele bugetare și nu au contribuit la blocajul parlamentar, însă li se cere din nou să plătească prețul cel mare", a subliniat senatorul democrat Benjamin Cardin.

Însă, conform unora dintre parlamentari, este prea devreme să se facă astfel de promisiuni funcționarilor americani.

"Probabilitatea plătirii retroactive a salariilor este mai mică, dat fiind deficitul bugetar important", a afirmat senatorul republican Charles Grassley, potrivit Huffington Post. "Suntem într-o situație mult mai rea ca în 1995/96", a estimat acesta.

Conform calculelor site-ului specializat al administrației federale GovExec, circa 900.000 de funcționari federali din 2,1 milioane (43%) au fost declarați neesențiali și, prin urmare, au fost forțați să rămână acasă începând de marți dimineață, fără salariu.

Funcționarii trimiși acasă pot cere ajutor de șomaj, a precizat Departamentul Muncii. Însă încasarea acestor ajutoare ar putea dura două sau trei săptămâni, iar în caz de plată retroactivă a salariilor, beneficiarii vor avea obligația de a rambursa ajutoarele primite. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5499 secunde