China avertizează Canada să o elibereze pe directoarea financiară a Huawei: Vor exista consecințe grave

251
China avertizează Canada să o elibereze pe directoarea financiară a Huawei: Vor exista consecințe grave - 794ac7e8f91111e893b8bdc844c69537-1544362948.jpg

Articole recomandate

China a avertizat sâmbătă Canada că vor exista consecințe grave dacă nu o va elibera imediat pe Meng Wanzhou, director financiar al grupului Huawei Technologies, numind cazul ca fiind "extrem de urât", transmite News.ro.


Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei, a fost arestată în Canada pe 1 decembrie și riscă să fie extrădată în Statele Unite, care o acuză că a acoperit legăturile companiei sale cu o firmă care a încercat să vândă echipamente Iranului, în pofida sancțiunilor americane impuse acestei țări.

Dacă va fi extrădată în Statele Unite, Meng va risca acuzații de conspirație pentru fraudarea mai multor instituții financiare, potrivit afirmațiilor care au fost făcute vineri, în timpul unei audieri care a avut loc la un tribunal canadian. Sentința maximă pentru fiecare acuzație este de 30 de ani.

Audierea argumentelor pro și contra extrădării, care au durat aproape 6 ore, s-a încheiat vineri fără o soluție, iar ședința va fi reluată luni.

Într-o declarație scurtă, Ministerul chinez de Externe a anunțat că viceministrul de Externe Le Yucheng a adresat un avertisment pentru eliberarea lui Meng, adresat ambasadorului canadian la Beijing, solicitându-i să transmită "un protest puternic".

Cum a reacționat Canada

Adam Austen, purtătorul de cuvânt al ministrului canadan de Externe, Chrystia Freeland, a spus sâmbătă că "nu are nimic de adăugat față de ce a anunțat deja ministerul ieri".

Freeland a declarat vineri că relația cu China este foarte importantă și apreciată, iar ambasadorul Canadei la Beijing a asigurat că va fi asigurat accesul consular la Meng.

Întrebat dacă China ar putea reacționa după arestarea directorului financiar al Huawei, premierul Justin Trudeau a declarat vineri că statul canadian are o relație foarte bună cu Beijingul.

El a spus că arestarea lui Meng în Canada, la solicitarea Statelor Unite, în timp ce aceasta schimba avionul la Vancouver, a fost o încălcare gravă a drepturilor legale ale acesteia.

Măsura "a ignorat legea, a fost nerezonabilă și extrem de urâtă în toate privințele", a adăugat acesta.

"China cere cu fermitate părții canadiene să elibere imediat persoana deținută și să îi protejeze drepturile legale, legitime, iar în caz contrar Canada va trebui să își asume întreaga responsabilitate pentru consecințele grave provocate", potrivit comunicatului, care nu oferă alte amănunte.

Ce consecințe ar putea urma

Un fost ambasador canadian în China a apreciat vineri că "va avea loc probabil o înghețare puternică a vizitelor și a schimburilor la nivel înalt".

"Capacitatea de a discuta despre comerțul liber va fi înghețată pentru o perioadă. Dar va trebui să acceptăm asta. Acesta este prețul când ai de a face cu o țară precum China", a afirmat diplomatul.

Meng a fost arestată în aceeași zi în care președintele american Donald Trump s-a întâlnit în Argentina cu omologul său chinez Xi Jinping, pentru a căuta o soluție de oprire a războiului comercial dintre țările lor.

Informațiile despre arestarea lui Meng au agitat piețele de capital și au fost condamnate de autoritățile chineze, dar Trump și consilierii săi economici au minimalizat importanța măsurii pentru discuțiile comerciale, după armistițiul convenit de cei doi lideri.

Un purtător de cuvânt al Huawei a declarat vineri că este "foarte încrezătoare că sistemele juridice din Canada și SUA vor ajunge la concluzia corectă.


sursa: digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9994 secunde