Celebra Mona Lisa a războiului din Afganistan, arestată în Pakistan pentru falsificare de acte

Joi, 27 Octombrie 2016, 17:24
214
"Fata afgană" cu ochi verzi pătrunzători, al cărei chip apărut în 1985 pe coperta revistei National Geographic a devenit una dintre cele mai cunoscute fotografii din lume, a fost arestată în Pakistan pentru falsificare de acte, au declarat surse oficiale, citate de DPA.

Sharbat Gula, supranumită "Mona Lisa a războiului din Afganistan" datorită fotografiei realizate de Steve McCurry, a fost arestată din locuința ei din orașul pakistanez Peshawar (nord-vest), a declarat un reprezentant al poliției.

Gula a fost acuzată că a obținut cetățenie pakistaneză prin falsificarea unor documente și riscă până la șapte ani de închisoare dacă se va dovedi că este vinovată, a precizat sursa citată.

Un oficial al Agenției Federale de Investigații (FIA), un departament care se ocupă de cazuri de falsificare de documente, a confirmat arestarea femeii.

"Echipa noastră, împreună cu poliția, a descins în casa ei și a găsit atât acte de identitate afgane, cât și pakistaneze", a declarat directorul FIA, Imran Shahid.

Familia Gula a fugit în Pakistan împreună cu mii de familii afgane atunci când forțele sovietice au invadat Afganistanul, în 1979, potrivit Agerpres.

McCurry a fotografiat-o pe Sharbat Gula în decembrie 1984, pe când fata avea 12 ani și se afla într-o tabără de refugiați la granița dintre Afganistan și Pakistan.

Fotografia ei a apărut pe coperta National Geographic în luna iunie 1985 și a fost utilizată intens pentru mediatizarea situației dificile a refugiaților.

McCurry nu i-a aflat atunci numele și, în ciuda călătoriilor repetate în regiune, nu a reușit să o găsescă. În cele din urmă, fotograful a găsit-o 17 ani mai târziu, în 2002, în Peshawar. 

Pagina a fost generata in 0.1855 secunde