Cel puțin 113 mineri au murit îngropați de vii într-o mină abandonată de jad din Myanmar

Joi, 02 Iulie 2020
104
Cel puțin 113 persoane și-au pierdut viața joi într-un accident produs într-o mină abandonată de jad situată în nordul Myanmar, după ce prăbușirea unui versant a îngropat de vii un grup de mineri care lucrau în mod ilegal, au informat surse oficiale citate de EFE, preluată de Agerpres.
Accidentul s-a produs pe când minerii săpau pentru a extrage jadul din versanții excavați ai unei mine din Hpakant, o localitate izolată din statul Kachin, a informat Departamentul Pompierilor pe pagina sa de Facebook.


Potrivit Departamentului, accidentul s-a produs la ora locală 8:00 și a cuprins cele cinci parcele abandonate unde căutătorii ocazionali lucrează în condiții precare.


Într-un bilanț actualizat, pompierii au ridicat numărul deceselor la 113 victime, deși nu au fost recuperate decât 26 de trupuri neînsuflețite.


Accidente similare se produc în mod frecvent în această țară.


În aprilie anul trecut, cel puțin 54 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren survenită la o altă mină din Hpakant, situată la 800 de kilometri nord de capitala Naypyidaw.


ONG Global Witness a denunțat în 2015 situația precară în care lucrează căutătorii de jad în aceste zăcăminte dezafectate. Ei sunt de multe ori exploatați de grupări de gherilă, lorzi ai drogurilor, traficanți de droguri sau de paramilitari.


Myanmar este ce mai mare producător mondial de jadeit, o varietate foarte apreciată de jad care se extrage în principal din munții Kachin.

Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 0.2796 secunde