Cehia cere ca România, Bulgaria și Croația să intre în Schengen

246
Cehia cere ca România, Bulgaria și Croația să intre în Schengen - schengen-1516636128.jpg

Articole recomandate

Premierul bulgar Boiko Borisov, a cărui țară deține președinția semestrială prin rotație a Uniunii Europene, a avut luni la Sofia o întâlnire de lucru cu omologul său ceh Andrej Babis, care a pledat pentru aderarea la spațiul Schengen a Bulgariei, dar și a României și Croației.


În cadrul unei conferințe de presă după reuniune, premierul ceh și-a exprimat nedumerirea legat de faptul că țări cum este Grecia se află în Schengen, iar Bulgaria, România și Croația nu, informează luni agenția BTA citată de Agerpres.


Premierul Cehiei a adăugat că, evaluând după politica pe care o implementează, Bulgaria merită să facă parte din spațiul de liberă circulație Schengen.


La aceeași conferință de presă la Sofia, premierul ceh a mai subliniat că așa-zisul Regulament Dublin, care reglementează examinarea cererilor de azil în UE, nu este eficient, mai ales în ce privește aspectele legate de relocarea solicitanților de azil. El și-a manifestat indignarea față de faptul că această măsură a relocării refugiaților a fost adoptată la nivel de miniștri de interne și și-a exprimat speranța că președinția bulgară a Consiliului UE va iniția o revizuire în acest sens. Cehia, Polonia și Ungaria au fost trimise de Comisia Europeană în fața Curții de Justiția a UE pentru că au refuzat să accepte migranți conform cotelor obligatorii adoptate de miniștrii de interne ai statelor UE prin majoritate calificată în anul 2015.


Andrej Babis urmează să-și prezinte demisia săptămâna aceasta după ce nu a primit votul de încredere al parlamentului, care în plus i-a ridicat imunitatea pentru a putea fi investigat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene.


La rândul său, Boiko Borisov a fost de acord cu oaspetele său în ce privește lipsa de eficiență a Regulamentului Dublin și a insistat pe necesitatea unei soluții de compromis. Problema revizuirii acestui regulament ''nu doar divizează, dar pur și simplu împarte Europa'', a avertizat șeful executivului de la Sofia, citat de Reuters. El a cerut totodată susținerea prin mijloace diplomatice a proceselor de pace din țările din origine ale solicitanților de azil, care va facilita revenirea acestora în țările lor.


Cei doi premieri au discutat de asemenea despre importanța uniformizării standardelor alimentare, subiect care merită în opinia lor o atenție specială și care se va afla pe agenda unei reuniuni extinse a Consiliului European la Sofia în aprilie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9382 secunde