Ce criterii trebuie să îndeplinească Serbia pentru a adera la UE

990
Ce criterii trebuie să îndeplinească Serbia pentru a adera la UE - serbia-1315582262.jpg
Serbia trebuie să îndeplinească criteriile ce i-au fost prezentate pentru a primi statutul de candidată oficială la UE, inclusiv să cultive relații bune cu Kosovo, a declarat, vineri, la Belgrad, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

"Întrebarea la care va trebui să răspundă în decembrie Consiliul European, în legătură cu care va trebui să își prezinte opinia în octombrie Comisia Europeană, este întrebarea privind îndeplinirea criteriilor Copenhaga", a spus Van Rompuy, la o conferință consacrată aspirațiilor Serbiei de a adera la UE.

"Kosovo este numai un aspect al dosarului, deși unul complex și delicat", a adăugat el.

Președintele Boris Tadici, care conduce o coaliție fragilă pro-UE, și-a exprimat anterior speranța că CE va recomanda acordarea statutului de candidată la UE pentru Serbia și va stabili data pentru lansarea negocierilor de aderare.

Însă tensiunile provocate de declararea independenței Kosovo au degenerat în violențe în luna iulie, iar cancelarul german Angela Merkel a avertizat Belgradul că trebuie să rezolve situația dacă vrea să adere la UE.

În replică, Tadici a dat asigurări că Serbia "nu caută scurtături" în ceea ce privește aderarea la UE, dar nu va accepta condiții diferite de cele pentru alți potențiali candidați. El a reiterat că Serbia va continua implementarea reformelor cerute de UE, dar va refuza să recunoască independența Kosovo și va susține instituțiile sârbilor din Kosovo.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8556 secunde