Catastrofa nucleară de la Cernobâl a fost precedată de o serie de alte accidente

201
Catastrofa nucleară de la Cernobâl a fost precedată de o serie de alte accidente - 1-1592838042.jpg

Articole recomandate

Catastrofa nucleară de la Cernobâl din 1986 - cel mai grav dezastru nuclear din istorie - a fost precedată de o serie de alte accidente de mai mică amploare, relevă documente declasificate luni de Kiev, potrivit Agerpres.


Volumul în care apar aceste noi informații, intitulat "Dosarul KGB despre Cernobâl. De la construcție până la accident", a fost prezentat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în colaborare cu Institutul memoriei naționale al țării.


"Printre documentele incluse în acest volum figurează rapoarte cu privire la alte accidente produse înainte de aprilie 1986 și transcrierea comunicărilor telefonice din noaptea de 26 aprilie", data dezastrului, indică SBU într-un comunicat.


Volumul mai conține informații despre începerea anchetei asupra catastrofei, precum și date despre începutul construirii sarcofagului de protecție deasupra reactorului avariat.


Prezentarea volumului a avut loc în zona de excludere de lângă centrală, fiind difuzată online pe site-ul Institutului memoriei naționale al Ucrainei.


Potrivit președintelui institutului, Anton Drobovici, materialele declasificate - în limba ucraineană - oferă detalii suplimentare despre tragedia din 1986 și dezvăluie premise care au anticipat catastrofa și care au fost ascunse de autoritățile sovietice.


"Aceasta va permite umanității să-și lărgească accesul la adevăr despre crimele unui regim totalitar și să tragă învățăminte corecte", a menționat Drobovici.


Volumul cu privire la Cernobâl cuprinde în total 229 de documente, dintre care multe sunt publicate pentru prima oară.


Potrivit datelor oficiale, explozia produsă la reactorul nr.4 al centralei de la Cernobâl la 26 aprilie 1986 a dus la dispersarea a circa 200 de tone de materiale cu o radioactivitate de 50 de milioane de curie, echivalentul a 500 de bombe atomice similare celei folosite la Hiroshima.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6586 secunde