"Cât vom fi hărțuiți, nu ne va fi posibil să păstrăm tăcerea"

209

Articole recomandate

Turcia intenționează să lanseze o ofensivă în nordul Siriei, la est de fluviul Eufrat, pentru a alunga din zonă o miliție kurdă considerată teroristă, a anunțat, ieri, președintele Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.
"Am intrat în Afrin, Jarabulus și Al-Bab. Vom merge acum la est de Eufrat", a declarat Erdogan, făcând aluzie la localitățile cucerite de rebelii sirieni susținuți de Turcia.


"Am spus acest lucru Rusiei și SUA. Pentru că atâta timp cât vom fi hărțuiți, nu ne va fi posibil să păstrăm tăcerea", a declarat șeful statului turc în cadrul unui discurs televizat susținut la Bursa, în nord-vestul Turciei.


Erdogan amenință de luni de zile că va lansa o ofensivă la est de Eufrat împotriva miliției kurde YPG (Unități de apărare a poporului), susținute de Washington. Amenințările sale nu au fost totuși puse în practică, după propunerea SUA de la începutul lui 2019 de a forma o zonă de securitate pentru a evita orice intervenție turcă.


Ankara s-a plâns anul trecut de tiruri împotriva soldaților săi venite din partea YPG în nordul Siriei. Recep Tayyip Erdogan a făcut anunțul în ajunul venirii unei delegații militare americane la Ankara pentru a discuta despre zona de securitate cu autoritățile turce.


Turcia consideră că YPG sunt o "emanație teroristă" a mișcării pentru independență kurde. SUA se bazează însă pe YPG în lupta lor împotriva grupării Stat Islamic (SI).


Președintele american Donald Trump a propus crearea unei "zone de securitate" de 30 km de-a lungul frontierei turco-siriene după amenințările lui Erdogan de a pătrunde în Siria din decembrie. Responsabili turci au declarat că orice "zonă de securitate" ar trebui să fie sub controlul Ankarei și că miliția YOG ar trebui îndepărtată din regiune.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5317 secunde