Casa Albă: "SUA nu vor permite niciodată Iranului să dezvolte arme nucleare"

161
Casa Albă:

Articole recomandate

Statele Unite nu vor permite niciodată Iranului să dezvolte arme nucleare, a anunțat, luni, Casa Albă, după ce Teheranul a depășit limita impusă la rezervele sale de uraniu îmbogățit prin acordul internațional din 2015 privind programul său nuclear, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"A fost o greșeală în acordul privind dosarul nuclear iranian de a permite Iranului să îmbogățească uraniu la orice nivel", a indicat, într-un comunicat, executivul american. "Trebuie să restabilim vechile norme de neproliferare care privează Iranul de orice îmbogățire a uraniului", notează sursa citată. 
Washingtonul și-a reafirmat dorința de a-și continua campania de "presiune maximă" asupra Teheranului, "atât timp cât liderii săi nu-și schimbă modul de a acționa". 
"Regimul iranian trebuie să pună capăt ambițiilor sale nucleare și comportamentului său rău", a insistat Casa Albă. 
Iranul a depășit limita stocului de uraniu îmbogățit convenită prin acordul din 2015 cu puterile internaționale, a anunțat, luni, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un context al unor tensiuni exacerbate cu SUA, provocând temeri de escaladare a tensiunilor în regiunea Golfului. 


Țările europene semnatare ale înțelegerii ceruseră guvernului de la Teheran să nu facă acest pas, deși Statele Unite s-au retras unilateral din acord. 


"Putem confirma că Directorul General al AIEA, Yukiya Amano, a informat Board-ul Guvernatorilor că Agenția a verificat la 1 iulie că stocul total de uraniu îmbogățit al Iranului a depășit limitele din acordul nuclear", se menționează într-o declarație emisă de AIEA. 


Îmbogățirea uraniului până la concentrația de 3,6% material fisionabil este primul pas într-un proces care ar putea permite Iranului să dispună de suficient uraniu de înaltă concentrație pentru producția de arme atomice. 
Miercurea trecută, conform unor surse diplomatice ale Reuters, Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA) confirmase că industria iraniană dispunea de aproximativ 200 de kg de uraniu de concentrație redusă, aproape de limita de 202,8 kg acceptată în 2015. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3735 secunde