Casa Albă a confirmat lichidarea lui Hamza bin Laden, fiul preferat al lui Osama bin Laden

Sâmbătă, 14 Septembrie 2019
171
Casa Albă a confirmat sâmbătă lichidarea lui Hamza bin Laden, fiul preferat al lui Osama bin Laden, prezentat drept succesorul acestuia la conducerea Al-Qaida și al cărui deces a fost raportat prima dată de mass-media americane la sfârșitul lui iulie.


Potrivit unui comunicat al Președinției americane, Hamza bin Laden a fost ucis "într-o operațiune contrateroristă care a avut loc în regiunea afgano-pakistaneză". "Uciderea lui Hamza bin Laden nu doar lasă Al Qaida fără importante abilități de conducere și fără o simbolică legătură cu tatăl lui (cu Osama bin Laden), ci și subminează importante activități operaționale ale grupării", se spune în comunicatul preluat de Agerpres.

Hamza bin Laden era considerat fiul preferat, respectiv succesorul desemnat, al lui Osama bin Laden, fondatorul rețelei aflate la originea atentatelor de la 11 septembrie 2001. Inclus pe lista neagră a SUA a persoanelor acuzate de "terorism", tânărul în vârsta de circa 30 de ani a murit, susțineau trei responsabili americani citați la sfârșitul lui iulie de NBC. Canalul preciza că sursele sale nu au furnizat detalii suplimentare privind locul sau data morții și nici nu au precizat dacă SUA au jucat un rol.

Washington a oferit în februarie o recompensă care putea atinge un milion de dolari pentru orice informație ce ar fi permis găsirea lui Hamza bin Laden.

În arhivele liderului jihadist confiscate în timpul raidului american din 2011 în cursul căruia el a fost ucis în Pakistan și dezvăluite la sfârșitul lui 2017 de CIA figura de altfel o înregistrare video cu nunta fiului sau Hamza, care părea să se afle în Iran. Sunt primele imagini de la o vârstă adultă cu Hamza obținute de servicii de informatii occidentale.
Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 0.3071 secunde