Canada își propune să-și întărească prezența militară în regiunea Arcticii

180
Canada își propune să-și întărească prezența militară în regiunea Arcticii - canada-1568234947.jpg

Articole recomandate

Canada are în plan o întărire a prezenței sale militare în Arctica, regiune bogată în resurse naturale devenite mai accesibile în urma încălzirii climatice, potrivit unui plan strategic pe 10 ani dezvăluit, marți, de guvernul condus de Justin Trudeau, transmite AFP. 


În documentul intitulat "Cadru strategic pentru Arctica și Nordul Canadei", valabil până în 2030, guvernul arată că "Arctica canadiană suscită tot mai mult interes la scară internațională și face obiectul unei concurențe în creștere din partea unor actori statali și nestatali, care caută să profite de bogatele resurse naturale și de poziția strategică a regiunii". 


"Concurența crescândă și accesul sporit constituie provocări în materie de securitate cărora Canada trebuie să fie pregătită să le răspundă", subliniază documentul, elaborat după consultări purtate în Marele Nord, regiune ce formează 40% din teritoriul țării și unde trăiesc doar 100.000 de locuitori. 


Regiunea Arcticii, foarte bogată în minereuri și hidrocarburi, le permite navelor ca, prin Pasajul de Nord-Vest, care șerpuiește prin arhipelagul canadian, să scurteze cu peste 7.000 km călătoria între Europa și Asia.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5546 secunde