X
X
Mai multe ştiri online:

Bursa din Grecia, în cădere liberă, după alegerile de duminică

Ştire online publicată Marţi, 08 Mai 2012. Autor: Cuget Liber Online.
Indicele principal al bursei din Ate-na a scăzut, ieri dimineață, cu peste 7%, după ce principalele partide ale țării nu au reușit să obțină suficiente voturi pentru a forma coaliția de guvernare, în urma alegerilor de duminică, transmite Reuters.

Și indicele bancar înregistra, ieri, un declin de peste 19%.

Liderul conservator Antonis Samaras, a cărui mișcare Noua Demo-crație a obținut - conform sondajelor de la ieșirea de la urne - cel mai bun scor, între 17% și 20% din sufragii, adică 108 mandate din cele 300 cât numără forul legislativ elen, va fi primul care va primi "mandatul de explorare" ce îi rezervă trei zile pentru a încerca formarea noului cabinet.

Dacă Samaras eșuează, șeful statului va încredința formarea noului guvern liderului partidului care a sosit al doilea la linia de finiș, Alexis Tsipras, șeful stângii radicale SYRIZA, care a obținut un scor între 15,5% și 17,5%, față de 4,6 % în 2009. În cazul în care și el va eșua, formarea cabinetului de miniștri va reveni socialiștilor din PASOK, clasat pe locul trei în alegeri.

Însă dacă nici de această dată nu se va reuși formarea unei alianțe de guvernare, șeful statului va convoca liderii tuturor partidelor parlamentare la o reuniune de ultimă șansă. Constituția nu prevede un termen pentru acest ultim efort de înțelegere finală, care ar putea dura mai multe zile.

Investitorii sunt îngrijorați deoarece Alexis Tsipras, liderul stângii radicale elene SYRIZA, mișcare ce s-a clasat pe locul doi în urma alegerilor parlamentare anticipate din Grecia, a declarat că va cere anularea memorandumului de acord cu creditorii țării Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană.

"Cancelarul german Angela Merkel trebuie să realizeze că politica de austeritate severă a suferit un eșec", a afirmat el.

Remarcând între altele că parti-dele Noua Democrație și PASOK, adeptele acordurilor cu creditorii, nu dețin majoritatea absolută în noul parlament, Tsipras le-a propus formațiunilor de stânga formarea unei coaliții în scopul obținerii anulării acordurilor cu FMI și UE. 

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Luni, 14 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!" 31495 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!"
Social
Luni, 14 septembrie Foto : Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie 3979 vizite, 0 comentarii Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie
Cultură-Educație
Miercuri, 16 septembrie Foto : Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă 1484 vizite, 0 comentarii Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă
Eveniment
Marti, 15 septembrie Foto : GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni 1267 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.4445 secunde