Bugetul UE, schimbările climatice și Brexitul, pe agenda Consiliului European de iarnă

152
Bugetul UE, schimbările climatice și Brexitul, pe agenda Consiliului European de iarnă - bugetul-1576105538.jpg

Articole recomandate

Bugetul multianual al Uniunii Europene, schimbările climatice și Brexitul sunt principalele puncte ale agendei Consiliului European de iarnă, ce are loc, astăzi și mâine, la Bruxelles, acesta fiind primul summit al UE prezidat de Charles Michel în calitate de președinte al Consiliului European, potrivit site-ului consilium.europa.eu, consultat de Agerpres. 


Liderii statelor membre vor finaliza orientările privind strategia pe termen lung a UE referitoare la schimbările climatice care urmează să fie transmisă secretariatului Convenției-cadru a ONU asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) la începutul anului 2020. Participanții se vor concentra asupra obiectivului atingerii neutralității climatice până în 2050. 
Primul pachet de măsuri al UE privind schimbările climatice a stabilit trei obiective-cheie pentru 2020, numite Obiectivele 20-20-20: o reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, o creștere până la 20% a ponderii energiei din surse regenerabile și realizarea unei îmbunătățiri cu 20% a eficienței energetice. 


În legătură cu cadrul financiar multianual 2021-2027, discuția va porni de la un cadru de negociere cu cifre pregătit de președinția finlandeză a Consiliului UE, așa cum au solicitat liderii statelor membre la summitul UE din octombrie. 
Vineri, în a doua zi a summitului european, liderii UE27 vor discuta despre Brexit și despre pregătirile pentru negocierile asupra viitoarei relații între Uniunea Europeană și Regatul Unit după ce această țară se va retrage din blocul comunitar. 


De asemenea, vineri, va avea loc un summit al zonei euro, în care vor fi prezentate progresele înregistrate în punerea în aplicare a declarației Summitului zonei euro din iunie 2019, inclusiv revizuirea Tratatului privind Mecanismul european de stabilitate (MES), instrumentul bugetar pentru convergență și competitivitate (BICC) și lucrările cu caracter tehnic vizând consolidarea uniunii bancare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3529 secunde