Brexitul, un dezastru pentru prestigiul Uniunii Europene

174
Brexitul, un dezastru pentru prestigiul Uniunii Europene - brexit-1465730790.jpg

Articole recomandate

O ieșire a Marii Britanii din UE ar fi "dezastruoasă" pentru prestigiul Bruxellesului pe scena internațională, slăbind și mai mult o Uniune deja zguduită de crize în cascadă, potrivit analiștilor intervievați de AFP.

Divorțul de această putere nucleară, singura țară europeană cu un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU în afară de Franța, "ar putea avea un efect dezastruos asupra politicii externe și de securitate a UE", estimează Rosa Balfour, analist în cadrul German Marshall Fund. Cu atât mai mult cu cât Europa trece printr-o perioadă agitată.

Continentul a fost lovit de terorism la Paris, Copenhaga și Bruxelles, de la începutul lui 2015, se confruntă cu cel mai mare aflux de migranți de după 1945 și trebuie să gestioneze răcirea relațiilor cu Moscova după anexarea Crimeii și declanșarea conflictului din estul Ucrainei.

În acest context, Brexitul ar fi o nouă lovitură dură. Chiar dacă "nicio schimbare abruptă" nu este așteptată în materie de politică externă europeană după referendumul britanic de la 23 iunie, "pierderea în termeni de imagine" ar fi una reală, susține Janis Emmanouilidis, director al European Policy Center (EPC) de la Bruxelles.

Ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar ar arăta că "europenii sunt absorbiți de numeroasele lor probleme, precum criza migrației sau financiară". "Asta nu dă o imagine de forță, ci de slăbiciune", care ar putea fi exploatată de Rusia lui Vladimir Putin sau de liderii chinezi, avizi să-și extindă influența, afirmă Emmanouilidis.

"Dacă UE ar deveni mai mică, pentru prima dată în istoria sa asta i-ar degrada și mai mult imaginea", adaugă directorul EPC, în condițiile în care Uniunea nu are un serviciu diplomatic decât din 2010.

Persoanele care au condus acest serviciu, printre care actuala Înalta Reprezentantă Federica Mogherini, au supervizat negocierile care au dus la un acord istoric cu Iranul privind programul său nuclear și s-au impus ca mediatori între Serbia și Kosovo, făcând parte și din Quartetul pentru Orientul Mijlociu.

Conform Agerpres, UE a lansat de-a lungul anilor misiuni militare și civile în străinătate, precum cea împotriva pirateriei din largul Somaliei, cea terestră din Republica Centrafricană și, mai recent, operațiunea Sophia împotriva traficanților de migranți în largul Libiei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7286 secunde