X
X
Mai multe ştiri online:

Benjamin Netanyahu renunță să mai formeze guvernul. Benny Gantz va primi acest mandat

Ştire online publicată Luni, 21 Octombrie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a anunțat, luni, pe președintele Reuven Rivlin că își depune mandatul încredințat pentru a forma o coaliție de guvernare.


"Imediat după ce am primit mandatul de a forma guvernul m-am străduit din răsputeri să formez un guvern de largă uniune națională. Asta este ceea ce își doresc oamenii", spune Netanyahu într-o postare video pe contul de Facebook, în care anunță că eforturile sale de a-l aduce la masa negocierilor pe adversarul său politic Benny Ganz și de a evita convocarea de noi alegeri au eșuat.


În consecință, președintele Rivlin a declarat că intenționează să-i încredințeze lui Ganz misiunea de a forma o coaliție de guvernare. Acesta din urmă are la dispoziție 28 de zile pentru a forma un guvern și este așteptat să anunțe până joi seara dacă acceptă sau nu.


 Ar fi pentru prima dată în zece ani când un alt candidat decât Netanyahu ar încerca să formeze guvernul, notează Haaretz.


Israelienii au fost chemați la urne luna trecută pentru un scrutin parlamentar anticipat, care însă nu a oferit un câștigător clar nici de această dată. Votau deja pentru a doua oară anul acesta.


Premierul israelian Benjamin Netanyahu și principalul său adversar, Benny Gantz, au fost aproape la egalitate în scrutinul din septembrie, după ce, în urma alegerilor din aprilie, urnele oferiseră un rezultat aproape asemănător. Benjamin Netanyahu nu a putut forma nici atunci o coaliție de guvernare. Pentru scrutinul anticipat din septembrie a venit cu promisiuni noi, prin care a încercat să-i atragă pe naționaliști de partea sa: a spus că va anexa coloniile israeliene din Cisiordania, un angajament tratat cu îngrijorare de comunitatea internațională. N-a reușit, însă, să convingă un număr semnificativ de alegători să-l voteze, astfel încât să încline balanța.


Atunci când a provocat alegeri anticipate, în aprilie, premierul Benjamin Netanyahu era acuzat de corupție și încerca să obțină al cincilea mandat în fruntea executivului israelian.


Benny Gantz, liderul alianței de centru Albastru și Alb, s-a concentrat în campanie pe elemente-cheie precum securitatea și a promis o clasă politică mai curată. Fost șef de stat major al Armatei Israeliene, el este un politician cu origini românești, tatăl acestuia fiind născut în România.


Niciun partid nu a câștigat vreodată o majoritate absolută în Parlamentul Israelului, așa că negocierile pentru crearea unei coaliții de guvernare sunt o practică obișnuită după alegeri în Israel.


Sondajele de opinie înainte de alegeri arătau că cele două partide, Likud, al lui Netanyahu, și Partidul Albastru și Alb al lui Benny Gantz, erau foarte apropiate.


Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Vineri, 18 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!" 16553 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!"
Economie
Sambata, 19 septembrie Foto : Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși! 2519 vizite, 0 comentarii Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși!
Social
Marti, 15 septembrie Foto : Fostul primar Marian Iordache a trecut în eternitate! Cum putea fi salvat 1516 vizite, 0 comentarii Fostul primar Marian Iordache a trecut în eternitate! Cum putea fi salvat
Cultură-Educație
Miercuri, 16 septembrie Foto : Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă 1488 vizite, 0 comentarii Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă
Eveniment
Marti, 15 septembrie Foto : GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni 1268 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.3946 secunde