BBC: Iranul ascunde morții de coronavirus. Numărul real este de trei ori mare

Luni, 03 August 2020
86
Numărul persoanelor decedate de COVID-19 în Iran a fost aproape triplu față de cifra anunțată de guvernul de la Teheran, potrivit unei investigații a serviciului în limba persană a postului BBC, informează EFE.


Registrele guvernului iranian indică faptul că aproape 42.000 de oameni și-au pierdut viața din cauza coronavirusului până la 20 iulie, față de cele 14.405 de decese comunicate oficial de Ministerul Sănătății de la Teheran. În plus, numărul persoanelor infectate în Iran a fost aproape dublu față de cel comunicat de conducerea țării (451.024 față de 278.827), potrivit registrelor medicale publicate de BBC.


Iranul este una dintre țările lumii cele mai afectate de pandemia de COVID-19, iar în ultimele săptămâni s-a confruntat cu un al doilea val de infectări, scrie Agerpres.


Potrivit BBC, încă de la declanșarea pandemiei de COVID-19 în Iran mulți experți au pus sub semnul întrebării cifrele oficiale, existând aparent neregularități în datele furnizate la nivel național și regional.


Deși multe țări au avut probleme în a ține evidența numărului de îmbolnăviri, informația primită de BBC prin intermediul unei surse anonime relevă că autoritățile iraniene au transmis zilnic un număr de cazuri mult mai scăzut decât cel real, cu toate că aveau toate datele despre morți, ceea ce sugerează că autoritățile de la Teheran au ascuns în mod voit cifrele reale, notează postul britanic.


Informația la care a avut acces BBC include numărul zilnic al internărilor în spital, numele victimelor, vârsta, sexul, simptome, eventuale comorbidități și date despre durata spitalizării.


Sursa a indicat că a decis să ofere informația BBC pentru ca să se afle ceea ce se întâmplă în mod real în Iran și pentru a pune capăt ''jocurilor politice'' legate de pandemie, a transmis postul britanic, care a subliniat totodată că nu a putut verifica dacă această sursă lucrează pentru vreun departament al guvernului iranian și nici modalitatea în care a avut acces la aceste date.


Pagina a fost generata in 0.1336 secunde