Avertizarea lui Jean-Claude Trichet, despre criza din zona euro:

"Banca Centrală Europeană a ajuns la limita posibilităților"

579

Banca Centrală Europeană (BCE)  a ajuns la limita posibilităților de susținere a piețelor financiare, iar rezolvarea crizei datoriilor de stat cade acum în sarcina guvernelor din zona euro, a declarat președintele BCE, Jean-Claude Trichet.

Comentariile lui Jean-Claude Trichet, al cărui mandat se încheie luna aceasta, contrazic pozițiile exprimate recent de alți oficiali din conducerea BCE, care, îngrijorați că zona euro ar putea intra într-o nouă rundă de recesiune, au sugerat că vor discuta reducerea dobânzilor la ședința de politică monetară din noiembrie.
"BCE a făcut tot ce s-a încadrat în responsabilitățile sale în circumstanțe excepționale. Ultima șansă (de rezolvare a crizei, n.r.) este, desigur, în mâna guvernelor. Să facem ceva care ar lăsa guvernele să scape de responsabilitate ar fi o rețetă pentru eșec", a arătat Trichet, care va preda șefia BCE, la începutul lunii noiembrie, lui Mario Draghi.
BCE a decis, săptămâna trecută, să mențină dobânda de politică monetară la 1,5%, deși unii membri din Consiliul Guvernatorilor au recomandat reducerea indicatorului pentru a stimula economia zonei euro, afectată de criza datoriilor de stat.
Trichet a arătat că Grecia, care a reușit să convingă unii investitori privați să reducă principalul obligațiunilor de stat elene, reprezintă un caz special, iar toate celelalte țări europene sunt capabile să-și respecte în totalitate obligațiile financiare.
"Liderii zonei euro au arătat foarte clar că Grecia este un caz special, iar în privința tuturor celorlalte țări, scopul este onorarea semnăturilor guvernelor. Aș spune că este important să evităm ambiguitatea în această privință", a arătat președintele BCE, într-un interviu pentru "Financial Times".
El a respins totodată ideea conform căreia criza datoriilor de stat "fracturează" Europa, notând că găsirea unui consens va apropia în final și mai mult țările.
"Una dintre lecțiile crizei este chiar aceea că Europa are nevoie de mai multă unitate", a arătat Trichet.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 05 Octombrie 2011
Stire din Actual : Grecii ies iar în stradă
Joi, 29 Septembrie 2011
Stire din Actual : "Grecia va rămâne în zona euro"
Miercuri, 28 Septembrie 2011
Stire din Actual : Cum ne poate afecta falimentul Greciei
Pagina a fost generata in 0.2062 secunde