Maxima zilei: "Disperarea este ultima soluție a proștilor." - (Benjamin Disraeli)

Băi călduțe pentru tratarea degerăturilor

4091

Articole de la același autor

Degerăturile sunt leziuni produse de frig, umiditate și vânt la nivelul extremităților, provocând senzația de pișcături, furnicături, arsuri sau dureri. Zona cea mai afectată de degerături este la nivelul membrelor inferioare, însă afecțiunea se poate manifesta și la nivelul mâinilor, nasului și urechilor.

Degerătura este o afecțiune destul de frecvent întâlnită iarna și cu manifestări clinice diferite, de la un caz la altul, în funcție de intensitatea frigului la care a fost expus bolnavul respectiv, de umiditatea, de curenții de aer care pot acționa. "Degerăturile sunt foarte frecvente iarna la persoanele fără adăpost pentru că apar ca urmare a expunerii tegumentelor la temperaturi foarte joase", a declarat dr. Gheorghe Nicola, șeful Clinicii de Boli Dermano-Venerice Constanța.
Apariția degerăturilor depinde nu numai de expunerea tegumentelor la frig, ci și de timpul de expunere, de umiditatea atmosferică și de asocierea degerăturilor cu alte afecțiuni. "O persoană care prezintă tulburări circulatorii la nivelul membrelor inferioare, mai ales tulburări ale circulației arteriale - arteritele obliterante, arteritele obliterante cu tulburări trofice, manifestări de insuficiență venoasă cronică, simptomele degerăturilor sunt mult mai severe decât la persoanele care nu prezintă aceste tulburări circulatorii concomitente", a explicat medicul.
Regiunile cele mai afectate sunt extremitățile - degetele de la picioare, dar pot cuprinde piciorul în întregime, în funcție de intensitatea frigului, mâinile, nasul - în special la vârful nasului și urechile.
Persoanele cele mai sensibile la degerături sunt copiii, persoanele în vârstă și adulții cu tulburări circulatorii la nivelul membrelor în general, la nivelul membrelor inferioare în special.
Simptomele pe care le acuză persoana care suferă de degerături sunt amorțeli, senzația de rece, furnicături în zona afectată, dureri, arsuri, transpirație excesivă, roșeață intensă, cangrenă.

Degerătura de gradul I, cea mai ușoară formă
În funcție de intensitatea leziunilor, degerăturile pot fi împărțite pe grade. Potrivit dr. Gheorghe Nicola, "degerătura de gradul I este caracterizată prin tegumente palide, reci, dureroase, care apoi prezintă un edem persistent însoțit de eritem violaceu". Este prima formă clinică de degerătură și este cea mai puțin gravă.
Degerătura de gradul II este mult mai severă și se manifestă prin apariția de bule cu conținut seros sau hemoragic. "Pe suprafața expusă la frig apar flictene (bule) pline cu lichid. Inițial, lichidul este clar. La persoanele care se expun mai mult timp la temperaturi scăzute, conținutul flictenelor devine, după o perioadă de timp, hemoragic, ca sânge", a explicat șeful Clinicii de Boli Dermato-Venerice Constanța.
Degerătura de gradul III se manifestă prin apariția unei colorații albăstrui-negricioase. Potrivit specialistului, "zonele afectate sunt indurate (întărite), uscate, lipsite de sensibilitate și, în timp, se delimitează foarte net de zona sănătoasă". Netratată, zona se poate detașa după o perioadă.

Băi călduțe pentru tratarea degerăturilor
Tratamentul se face de la caz la caz. La degerătura de gradul I se începe cu băi, crescând treptat temperatura. Nu introduceți extremitățile dintr-o dată în apă fierbinte, dimpotrivă - în apă ușor călduță, adăugând treptat apă mai fierbinte. "Nu se face o expunere la apă fierbinte, deși poate că așa ne-am gândi, că ar fi bine să se producă vaso-dilatație, dar nu este bine. Experiența ne-a arătat că, la început, băile trebuie să fie călduțe, urcându-se temperatura treptat", a precizat dr. Gheorghe Nicola.
Tratamentul local include băile călduțe cu soluții antiseptice, comprese umede cu soluții antiseptice și unguente cicatrizante.
În afară de băi, pentru tratarea degerăturilor se administrează medicamente vaso-dilatatoare, cu scopul de a se produce dilatarea vaselor de tip arterial, în așa fel încât cantitatea de sânge care ajunge la țesuturi să fie puțin mai mare.
Singurul lucru pe care îl puteți face acasă, dacă vă simțiți picioarele reci, amorțite, este să vă introduceți extremitățile în apă călduță, crescând temperatura.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1332 secunde