Avioane americane F-35, în Estonia pentru exerciții comune

132
Avioane americane F-35, în Estonia pentru exerciții comune - f35estoniatw-1493150035.jpg

Articole recomandate

Două avioane de luptă F-35 americane au aterizat în Estonia, unde vor participa la exerciții comune - o premieră în regiune, transmite AFP, potrivit agerpres.


"Împărtășim aceleași valori și suntem gata să apărăm teritoriul țărilor membre NATO împotriva oricărei agresiuni", a declarat ministrul estonian al Apărării, Margus Tsahkna, la baza aeriană Amari, unde a avut loc evenimentul. 


"Utilizarea celor mai moderne avioane de vânătoare ale SUA în Europa garantează suveranitatea tuturor statelor membre NATO", a adăugat el. 


Avioanele "invizibile" multirol F-35 sunt nedetectabile de către cele mai perfecționate radare și au o viteză maximă de 1,6 mach (aproximativ 1900 km/h). Sunt de șase ori mai eficiente decât aeronavele actuale în luptele aeriene și supraveghere și de opt ori mai eficace în atacurile asupra țintelor de la sol, menționează AFP. 


Agenția citată afirmă că, potrivit observatorilor, vizita avioanelor F-35 în Estonia este un gest care subliniază angajamentul Statelor Unite în regiune. La summitul de la Varșovia, în iulie 2016, NATO a decis să mențină patru batalioane în țările baltice și în Polonia, ca răspuns la politica Rusiei în regiune, după acțiunile Moscovei în Ucraina și Siria, reamintește AFP. În prezent, în Estonia este staționat un batalion britanic, în Letonia — unul multinațional sub comandă canadiană, în Lituania un altul, sub comandă germană, iar în Polonia un batalion comandat de americani.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9076 secunde