Avertismentul SUA către Iran: "Lumea privește"

Duminică, 12 Ianuarie 2020
96
Președintele american, Donald Trump, a avertizat sâmbătă regimul iranian împotriva unui "alt masacru al manifestanților pașnici"", referindu-se la mișcarea de contestare care a avut loc în țară în noiembrie, transmite AFP. "Nu poate fi un alt masacru al manifestanților pașnici și nici întreruperea internetului. Lumea privește", a scris pe Twitter liderul de la Casa Albă.

Mai multe sute de studenți s-au adunat sâmbătă seară la Teheran, ca răspuns la invitația de a aduce un omagiu cele 176 de victime ale Boeingului ucrainean, în majoritate iranieni și canadieni, printre care cu două cetățenii, doborât "din greșeală" miercuri de o rachetă iraniană. Manifestațiile care au izbucnit la jumătatea lui noiembrie în Iran pentru a protesta față de creșterea semnificativă a prețului la benzină au făcut peste 300 de morți, potrivit ONG-ului Amnesty International.

Accesul la internet a fost întrerupt în mai multe rânduri, în special după apelurile la comemorare lansate pe rețelele sociale, la o lună după manifestații.

"Bravului popor iranian, care suferă de mult timp: sunt alături de voi de la începutul președinției mele și administrația mea va continua să fie alături de voi", a scris pe Twitter sâmbătă Donald Trump, în engleză și persană. "Urmărim îndeaproape manifestațiile voastre și curajul vostru ne inspiră", a adăugat el.

În 2009, zeci de mii de persoane au manifestat împotriva contestatei realegeri a președintelui populist și ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad. Aceste proteste au fost reprimate violent de forțele de securitate, reamintește AFP.

Pagina a fost generata in 0.2366 secunde