AVERTISMENT! Secretarul general al ONU consideră că lumea 'nu merge pe calea cea bună'

118
AVERTISMENT! Secretarul general al ONU consideră că lumea 'nu merge pe calea cea bună' - incalzireglobala1-1557663329.jpg

Articole recomandate

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a început un turneu în regiunea Pacificului de Sud duminică, avertizând că țările planetei nu sunt pe calea cea bună pentru a-și atinge obiectivele de limitare a creșterii a temperaturilor, informează AFP.

Într-un mesaj vehement destinat să obțină acțiuni pentru combaterea încălzirii globale, Guterres a apreciat că hotărârea diferitelor țări ale lumii slăbește, adăugând că micile națiuni insulare care sunt "într-adevăr în prima linie" vor avea de suferit cel mai mult.

Turneul pe care îl efectuează secretarul general al ONU, înaintea summitului consacrat climatului prevăzut pentru septembrie la New York, îl va conduce prin Fiji, Tuvalu și Vanuatu, toate amenințate de creșterea nivelului oceanului ca urmare a schimbărilor climatice.

"Vedem peste tot demonstrația evidentă că nu suntem pe calea cea bună pentru a atinge obiectivele definite prin acordul de la Paris", a declarat Guterres.

Pactul, încheiat între 195 de țări membre ale ONU, prevede stoparea încălzirii planetei "privind limitarea încălzirii globale între 1,5 și maxim 2 grade Celsius".

"În mod paradoxal, pe măsură ce situația se înrăutățește pe teren, măsurile politice par să dea înapoi", a adăugat el în cursul unei conferințe de presă comune la Auckland cu premierul neozeelandez Jacinda Ardern.

El a omagiat totuși acțiunea în domeniu a guvernului neozeelandez, care tocmai a prezentat un proiect de lege în care afișează un obiectiv de neutralitate a carbonului pentru 2050. Textul exceptează totuși parțial un sector agricol vital pentru țară.

Șefa guvernului neozeelandez a declarat că schimbarea climatică reprezintă "cea mai mare provocare" în fața comunității internaționale. Aceasta ar face dovada unei "grave neglijențe" dacă rămâne cu brațele încrucișate.

În timpul sejurului său de trei zile în Noua Zeelandă, Guterres se va întâlni de asemenea cu șefii comunității musulmane din Christchurch pentru a-și exprima solidaritatea după masacrul din moschei soldat cu 51 de morți printre credincioși la 15 martie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5789 secunde