Avertisment FMI: Economia globală va suferi o recesiune precum cea din 1930

247
Avertisment FMI: Economia globală va suferi o recesiune precum cea din 1930 - dd-1586883511.jpg

Articole recomandate

În cei peste 75 de ani ai săi de istorie, Fondul Monetar Internațional nu a lansat niște proiecții asemănătoare cu cele de marți: economia mondială va scădea cu 3% în 2020, din cauza impactului pandemiei de coronavirus, influențată de contracțiile din SUA, de 5,9%, de 7,5% în zona euro și 5,2% în Japonia, scrie agenția Agerpres. "Este foarte probabil ca economia globală să experimenteze cea mai gravă recesiune de după Marea Depresiune din 1930, depășind criza financiară globală de acum un deceniu", a explicat Gita Gopinath, economistul șef de la FMI, într-o conferință de presă.

Prin comparație, a precizat, criza financiară din 2009 a provocat o cădere a creșterii economice globale de 0,1%. 'Multe rezultate slabe ale creșterii sunt posibile și poate, chiar inclusiv, probabile (...) Magnitudinea și viteza colapsului din activitate nu se aseamănă cu nimic din ceea ce am văzut în viața noastră", a adăugat Gopinath, avertizând în legătură cu "nivelul foarte ridicat de incertitudine".

Scenariul de bază al Fondului vizează o recuperare graduală începând cu al doilea semestru al anului, cu o creștere estimată de 5,8% a economiei globale. Dar, deocamdată, previziunile sunt legate de un colaps economic generalizat pe toată Planeta: produsul intern brut al Marii Britanii va scădea cu 6,5 %; în Rusia, cu 5,5 %; în Africa de Sud, cu 5,8 %; Turcia va avea un regres de 5% iar Arabia Saudită de 2,3%. Își vor menține creșterea pozitivă, dar cu revizuiri semnificative în jos, cei doi mari giganți asiatici: China, care va crește cu 1,2% anul acesta, și India, cu 1,9%.

FMI a botezat criza drept "Marea Închidere", din cauza măsurilor de izolare și a restricțiilor de mobilitate din mare parte a lumii, pentru a combate pandemia. De asemenea, a subliniat că există "o închidere de facto a unei părți semnificative a economiei" și că "tulburările interne se extind prin intermediul partenerilor sociali, prin intermediul schimburilor și lanțului de valori, ceea ce se adaugă efectelor generale macroeconomice".

Gopinath, a avertizat, totodată, în legătură cu modificările economice structurale în fața viitorului ce va rezulta din această criză. "Peisajul economic va fi alterat în mod semnificativ pe durata crizei și, posibil, și după, cu o mai mare participare a guvernelor și băncilor centrale în economice", a estimat el. Evoluția va depinde, cu siguranță, de "schimbările în comportamentul consumatorilor, drastica ajustare a piețelor financiare, pierderile de productivitate, încrederea consumatorilor și extrema volatilitate a materiilor prime".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4893 secunde