Austria are un nou cancelar. Cine este Brigitte Bierlein

148
Austria are un nou cancelar. Cine este Brigitte Bierlein - brigittebierlein-1559232316.jpg

Articole recomandate

Fosta judecătoare Brigitte Bierlein este noul cancelar al Austriei. Ea a fost desemnată în această funcție de președintele Alexander Van der Bellen, în urma crizei politice care a dus la demisia Guvernului condus de Sebastian Kurz.


"O cunosc și o apreciez pe doamna Bierlein, o persoană prudentă, deschisă și foarte competentă. Îi încredințez doamnei Bierlein sarcina de a forma guvernul federal", a spus Van der Bellen, citat de agenția de presă APA și preluat de Mediafax.


Brigitte Bierlein, în vârstă de 69 de ani, a fost în ultimul an președintele Curții Constituționale din Austria.


Brigitte Bierlein ar urma să formeze un guvern de tranziție, până la organizarea alegerilor parlamentere.


Hartwig Löger a preluat interimatul funcției de cancelar în Austria după demiterea Guvernului Sebastian Kurz prin moțiune de cenzură, în urma unui scandal de corupție. Parlamentul Austriei a aprobat luni după-amiază moțiunea depusă de Partidul Social-Democrat (SPÖ, centru-stânga) împotriva Guvernului condus de cancelarul Sebastian Kurz, liderul formațiunii de centru-dreapta Partidul Popular Austriac (ÖVP). Moțiunea social-democrată a fost susținută și de Partidul Libertății (FPÖ, extremă-dreapta), precum și de mișcarea JETZT (ACUM, de stânga).


Guvernul Austriei era susținut de o coaliție formată de Partidul Popular Austriac cu Partidul Libertății. Alianța politică s-a destrămat după ce cancelarul Sebastian Kurz a cerut demiterea din Guvern a unor lideri ai Partidului Libertății în contextul scandalului de corupție în care este implicat vicecancelarul demisionar Hainz-Christian Strache.


Pe fondul crizei, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a recomandat organizarea de alegeri parlamentare anticipate în septembrie.


Heinz-Christian Strache, liderul formațiunii de extremă-dreapta Partidul Libertății, a demisionat din funcția de vicecancelar al Austriei după apariția în presă a unei înregistrări compromițătoare care îl surprinde discutând cu un potențial investitor rus.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9833 secunde