Atentat dejucat în Franța: Trei kilograme de exploziv, arme și un drapel al SI, în posesia suspecților arestați

183
Atentat dejucat în Franța: Trei kilograme de exploziv, arme și un drapel al SI,  în posesia suspecților arestați - atentatdejucatinfranta-1492610419.jpg

Articole recomandate

Cei doi bărbați arestați marți la Marsilia (sudul Franței) erau în posesia a trei kilograme de exploziv de tip TATP, a unor arme și a unui drapel al organizației jihadiste Stat Islamic (SI), a declarat procurorul Parisului, François Molins, citat de AFP.

Cei doi suspecți, de naționalitate franceză, Clément B., 22 ani, și Mahiedine M., 29 ani, se pregăteau pentru "o acțiune violentă, de manieră iminentă pe teritoriul francez, fără să se poată determina cu precizie ziua, obiectivul sau obiectivele vizate", a adăugat procurorul, într-o conferință de presă.

Doi bărbați, suspectați că pregăteau un atentat "iminent", au fost arestați marți la Marsilia, în sudul Franței, cu cinci zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din această țară, informase anterior AFP, care cita surse apropiate anchetei.

Percheziții desfășurate la Marsilia au permis să fie găsite "elemente ce permiteau materializarea acestui atentat" și "operațiuni de securizare și deminare" au avut loc la fața locului, a adăugat el.

"Bărbații arestați erau cunoscuți pentru radicalizarea lor și au fost deja încarcerați pentru fapte fără caracter terorist", potrivit unei surse apropiate anchetei.

"Totul este pus în funcțiune pentru a asigura securitatea acestei întâlniri (electorale) majore pentru republica noastră", care sunt alegerile prezidențiale, a dat asigurări ministrul francez, atenționând totodată cu privire la "un risc terorist ce rămâne mai ridicat ca oricând".

Peste 50.000 de polițiști și jandarmi, susținuți de militari din cadrul operațiunii Sentinelle, vor fi mobilizați pentru a asigura securitatea în timpul alegerilor prezidențiale din Franța, în special la cele 67.000 de birouri de vot, duminică. 

Franța este cu precădere vizată de atacuri teroriste, pentru că se numără printre țările care intervin în Siria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

De altfel, cele mai recente două atacuri din Franța au vizat militari, fără a-i ucide, la Muzeul Luvru și pe aeroportul Orly.

Cinci proiecte de atentate au fost dejucate de la începutul anului 2017, după cele 17 în 2016, a anunțat în 21 martie premierul francez Bernard Cazeneuve.

Instaurată în urma atacurilor jihadiste din 13 noiembrie 2015 de la Paris, cele mai sângeroase comise vreodată în Franța, cu 130 de persoane ucise, starea de urgență a fost prelungită până în vara lui 2017.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2704 secunde