Atena, iritată de comentariile premierului turc cu privire la criza greacă

546
Atena, iritată de comentariile premierului turc cu privire la criza greacă - grecia-1339069639.jpg

Articole recomandate

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tsiodras, și-a exprimat, ieri, nemulțumirea față de o afirmație făcută cu o zi în urmă de premierul turc Recep Tayyip Erdogan, care a spus că grecii "cerșesc" 100 miliarde de euro de la creditorii internaționali.

"Grecia așteaptă ca vecinii ei să-i respecte problemele în loc să facă prea mult tapaj", a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tsiodras.

Din cauza tensiunilor din trecutul istoric, Grecia și Turcia s-au aflat o lungă perioadă de timp pe poziții de adversitate, dar în ultimii 15 ani relațiile dintre ele s-au îmbunătățit.

Turcia s-a abținut până acum de la comentarii referitoare la criza financiară și socială din Grecia, care primește un program de asistență financiară din partea UE și FMI în schimbul unor măsuri de austeritate draconice, iar în prezent, se confruntă cu perspectiva intrării în incapacitate de plată și ieșirea din zona euro.

Săptămâna aceasta însă, primul ministru turc a evocat Grecia într-o dispută cu liderul opoziției parlamentare Kemal Kilidaroglu, care i-a reproșat că, în pofida crizei, economia greacă este într-o poziție mai bună decât cea a Turciei.

"Poate fi o țară care cerșește 100 de miliarde de euro drept model pentru Turcia? Ar putea să fie model pentru Turcia o țară care încearcă să își vândă insulele?", a întrebat retoric Recep Tayyip Erdogan, citat de ziarul "Hurriyet", în cadrul Forumului Economic Mondial de la Istanbul.

Banca Centrală a Turciei are rezerve de 92 miliarde de dolari, a spus premierul turc, întrebându-se tot la modul retoric de ce fel de rezerve dispune Grecia? Potrivit acestuia, din momentul în care a devenit premier în 2002, Turcia și-a redus datoria față de FMI de la 23,5 miliarde de dolari la 1,7 miliarde de dolari.

v v v

În replică, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena a spus că "Turcia mai are de parcurs un drum lung până să ajungă la actualul PIB redus pe cap de locuitor din Grecia". "Țara vecină ar face mai bine să se ocupe de propriile probleme și să gândească la relații bilaterale mai bune", a remarcat Dimitris Tsiodras. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4699 secunde