Armistițiu în Libia, la solicitarea Turciei

78
Armistițiu în Libia, la solicitarea Turciei - ddd-1578822891.jpg

Articole recomandate

Forțele din estul Libiei, loiale comandantului Khalifa Haftar, au anunțat încetarea focului în regiunea vestică, care include capitala Tripoli, duminică, începând cu ora 00:01, iar Guvernul Acordului Național (GNA), recunoscut internațional, a fost de acord cu armistițiul, potrivit Reuters, preluată de HotNews. Din aprilie, forțele Armatei Naționale Libiene, loiale lui Haftar, desfășoară o campanie pentru a ocupa capitala Tripoli, unde se luptă cu forțele aliate GNA.

Într-o declarație postată online duminică dimineață, GNA cu sediul la Tripoli a transmis: "Ca răspuns la solicitarea președintelui turc și a președintelui rus pentru încetarea focului, șeful Consiliului Președinției al Guvernului Acordului Național anunță încetarea focului începând cu ora 00:00, pe 12 ianuarie".

În timp ce LNA a refuzat joi un apel din partea Turciei și a Rusiei pentru încetarea focului într-un conflict care atrage o implicare și îngrijorare din străinătate, purtătorul de cuvânt al LNA, Ahmed Mismari, a afirmat într-o declarație video sâmbătă seara că LNA a acceptat un armistițiu în vest "cu condiția ca cealaltă parte să respecte încetarea focului". El a avertizat că "orice încălcare va fi întâmpinată cu un răspuns dur".

Misiunea de sprijinire a păcii din cadrul Organizației Națiunilor Unite în Libia (UNSMIL) a salutat armistițiul și a îndemnat părțile implicate în război "să respecte cu strictețe încetarea focului și să facă loc eforturilor pașnice pentru a rezolva toate disputele printr-un dialog libian-libian".

Turcia sprijină GNA-ul de la Tripoli, condus de Fayez al-Serraj, în timp ce militarii ruși au fost detașați pentru a fi alături de forțele estice.

Un înalt oficial GNA a declarat joi că va saluta orice propunere credibilă de încetare a focului, dar că are obligația de a-i proteja pe libieni de ofensiva lui Haftar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0475 secunde