Grecia a votat pentru menținerea în zona euro

Antonis Samaras a fost însărcinat cu formarea noului guvern

251
Antonis Samaras a fost însărcinat cu formarea noului guvern - grecia-1340037179.jpg

Articole recomandate

Antonis Samaras, liderul formațiunii de dreapta Noua Democrație, câștigătoare în alegerile parlamentare de duminică, a primit, ieri, mandat din partea președintelui țării să înceapă negocierile pentru formarea unui nou guvern, relatează agențiile internaționale de presă.

După o întrevedere cu președintele Carolos Papoulias, Antonis Samaras a declarat că trebuie format imediat un guvern de consens național.
"Consensul național este un imperativ cerut de toată lumea, trebuie rezolvată imediat chestiunea formării unui guvern", a spus Samaras, care nu a obținut, totuși, în alegerile legislative o majoritate absolută.
Papoulias i-a conferit un mandat de trei zile pentru a încerca să formeze un guvern de coaliție, conform Constituției.
"Voi începe să mă întâlnesc cu liderii altor partide și cred că există spațiu de manevră pentru a forma un guvern", a spus Samaras.
Promițând menținerea țării în zona euro cu orice preț, Samaras vrea totuși o "renegociere" a planului de austeritate, impus Greciei din 2010, în contextul izbucnirii crizei datoriilor și al căderii țării într-o recesiune profundă.
"Voi încerca să formez un guvern de salvare națională cu partidele care cred în orientarea europeană a țării și cred în euro", a spus Samaras, în timpul întrevederii cu președintele grec. "Trebuie purtate negocierile necesare pentru planul de austeritate pentru a face ca populația să scape de realitatea apăsătoare a șomajului și de dificultățile incredibile cu care se confruntă familiile elene", a adăugat el.
"Există o mare nevoie de a forma un guvern, țara nu poate sta fără guvern. Sper că va prevala interesul național", a spus, la rândul său, președintele Papoulias.

Șef al dreptei, Samaras (61 de ani) a câștigat scrutinul cu 29,66% din voturi, echivalentul a 129 din cele 300 de locuri ale parlamentului, în fața rivalului său Alexis Tsipras (37 de ani), șeful formațiunii radicale de stânga Syriza, care se opune austerității și care a obținut 26,89% din voturi și 71 de parlamentari.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6004 secunde