Angela Merkel: Armistițiul din Ucraina este încălcat în fiecare noapte

136
Angela Merkel: Armistițiul din Ucraina este încălcat în fiecare noapte - angelamerkel-1526217346.jpg

Articole recomandate

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat, ieri, îngrijorată de situația din Ucraina, unde în fiecare noapte sunt încălcări ale armistițiului și în fiecare zi au loc pierderi de vieți omenești, relatează AFP.


"Ucraina ne îngrijorează, iar în cadrul Formatului Normandia - care reunește Germania, Franța, Rusia și Ucraina - încercăm să facem ca Acordurile de la Minsk să fie respectate", a declarat Angela Merkel la Assisi, în Italia, unde a primit Lampa Păcii a Sfântului Francisc, un premiu considerat a fi Nobelul catolic.


"Însă în fiecare noapte sunt încălcări ale armistițiului și în fiecare zi au loc pierderi de vieți omenești", a denunțat ea, dând însă asigurări că ucrainenii nu sunt singuri.


Din aprilie 2014, Ucraina este marcată de un conflict în care forțele guvernamentale se confruntă cu separatiști proruși, soldat cu peste 10.000 de morți. Kievul și statele occidentale acuză Rusia că îi susține militar pe rebeli, lucru dezmințit de Moscova. Un armistițiu între armata ucraineană și combatanții separatiști pro-ruși a intrat în vigoare la 30 martie.


De la Acordurile de la Minsk din februarie 2015, armistițiile succesive au permis reducerea nivelului de violențe, fără a pune totuși capăt definitiv vărsării de sânge din această regiune.


Distincție puțin cunoscută de marele public, Lampa Păcii a fost acordată pentru prima dată în 1981, lui Lech Walesa.


Printre personalitățile care au primit această distincție se mai numără Ioan Paul al II-lea și Maica Tereza (1986), Yasser Arafat (1990), Mihail Gorbaciov (2008), Mahmoud Abbas (2014), Papa Francisc (2015) și, în 2016, Juan Manuel Santos, președintele Columbiei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3922 secunde