Amnistie fiscală pentru banii nedeclarați, în Republica Moldova

182
Amnistie fiscală pentru banii nedeclarați, în Republica Moldova - amnistiefiscala-1532868292.jpg

Articole recomandate

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege care prevede amnistia fiscală pentru toate bunurile și banii nedeclarați.


Legea, promovată de parlamentarii majorității controlate de oligarhul Vlad Plahotniuc, a fost aspru criticată atât de opoziție, societatea civilă, cât și de ambasada SUA la Chișinău.


Procedura oferă persoanelor fizice, cetățeni ai Republicii Moldova, posibilitatea să-și declare bunurile ascunse anterior. Aceasta se referă atât la bani, cât și la bunurile imobiliare, mijloace de transport, valori mobiliare, acțiuni la firme, scrie Agora.md. 


Singurele bunuri și active ce nu pot fi amnistiate sunt cele obținute din surse infracționale, inclusiv care cad sub incidența Convenției privind spălarea banilor. După declarare, proprietarii achită o taxă de 3% din valoarea bunurilor declarate voluntar.
Inițiativa Puterii este extrem de controversată, dat fiind faptul că Republica Moldova e cunoscută ca o placă turnantă pentru activități de spălare de bani, iar criza miliardului de euro furat din bănci nu s-a rezolvat nici până acum.


Ambasada SUA a reacționat extrem de dur printr-o postare pe Facebook: "Ambasada Statelor Unite este extrem de dezamăgită de adoptarea legislației care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor. Legea privind declarația voluntară și stimularea fiscală (numită și legea amnistierii capitalului) legitimează furtul și corupția și va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova. Considerăm că această lege contravine angajamentelor pe care guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și această părere este împărtășită de partenerii internaționali de dezvoltare ai Moldovei. Cetățenii Moldovei au suferit deja consecințele infracțiunilor financiare majore. Infractorii ar trebui pedepsiți, nu răsplătiți. Poporul Moldovei merită mai mult".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4225 secunde