Alexis Tsipras vrea sancțiuni împotriva țărilor UE care nu preiau migranți

95
Alexis Tsipras vrea sancțiuni împotriva țărilor UE care nu preiau migranți - alexistsipras-1457024120.jpg

Articole recomandate

Premierul grec, Alexis Tsipras, a acuzat joi de 'provocare' statele Uniunii Europene ce refuză să preia migranți și a cerut instituirea de sancțiuni împotriva acestor țări, transmite Agerpres.ro.



'Sperăm să se recunoască faptul că Grecia nu își poate asuma singură povara (refugiaților). Tratatul de la Lisabona prevede împărțirea solidară a sarcinilor. Noi ne îndeplinim angajamentele și așteptăm sancțiuni împotriva celor care nu o fac', a spus Tsipras în timpul unei conferințe de presă comună cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.

'Vom face tot ce putem pentru a se respecta acordul Schengen și convenția de la Geneva (privind refugiații). Nu vom întoarce pe nimeni de pe mare, punând în pericol viața copiilor', a adăugat șeful executivului grec.

Primirea refugiaților 'face parte din cultura noastră, alte țări au altă cultură', a explicat Tsipras înainte de a acuza de 'provocare' astfel de țări care au rezerve față de sistemul de împărțire a migranților între statele UE prin cote obligatorii.

'Nicio țară nu trebuie să devină un depozit de suflete. Vom accepta șederea permanentă doar a unui număr de migranți ce corespunde ponderii populației noastre' în UE, a mai spus șeful guvernului grec.

Anul trecut circa un milion de migranți au ajuns în Grecia, venind mai ales din Orientul Mijlociu, iar în primele luni ale acestui an numărul lor a depășit 100.000. Ei pornesc de pe coasta turcă a Mării Egee folosind de regulă bărci pneumatice și debarcă în insulele grecești. De acolo sunt transportați organizat de autoritățile grecești cu feriboturile până în portul Pireu, de unde pleacă mai departe spre vestul Europei pe ruta balcanică, traversând Macedonia, Serbia, Croația, Slovenia și Austria.

Prin urmare, mai mulți oficiali din statele europene au acuzat deschis guvernul de la Atena că nu face nimic pentru a opri sau măcar pentru a controla acest aflux. Grecii 'sunt interesați doar să transporte refugiații cât mai repede posibil' către granița cu Macedonia, declara săptămâna trecută ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz.

Austria și statele nordice au luat măsuri de limitare a primirii migranților, astfel că și țările de pe ruta balcanică s-au văzut obligate să adopte restricții pentru a evita blocarea migranților pe teritoriile lor. În prezent sunt lăsați să treacă granița greco-macedoneană doar migranții din Siria sau Irak care au acte în regulă. În consecință, circa 30.000 de migranți sunt în prezent blocați pe teritoriul Greciei, iar numărul lor crește de la o zi la alta, astfel că guvernul de la Atena trebuie să amenajeze tot mai multe tabere.

Comisia Europeană a aprobat miercuri un ajutor umanitar excepțional de 700 de milioane de euro pentru statele cele mai afectate de acest aflux. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.972 secunde