ALERTĂ! Rusia a detectat izotopi radioactivi în probele examinate după accidentul nuclear

284
ALERTĂ! Rusia a detectat izotopi radioactivi în probele examinate după accidentul nuclear - 459b9a4165be435d8cf323bf33899bbf-1566815228.jpg

Articole recomandate

Agenția de meteorologie din Rusia (Rosghidromet) a declarat luni că a detectat izotopi radioactivi de stronțiu, bariu și lantan în probele de aer examinate după misteriosul accident pe o platformă militară la începutul lunii august în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), informează Reuters.


Accidentul din 8 august, soldat cu morți, a provocat o scurtă creștere a nivelului de radiații în orașul Severodvinsk din apropiere. Președintele rus Vladimir Putin a declarat ulterior că incidentul s-a produs în timpul testării a ceea ce el a numit noi sisteme de arme promițătoare.


Un nor de gaze radioactive inerte s-a format ca urmare a dezintegrării izotopilor și a provocat creșterea pentru scurt timp a radiațiilor la Severodvinsk, indică Rosghidromet într-un comunicat.


Au fost izotopi de Stronțiu-91, de Bariu-139 și de Lantan-140, care au o perioadă de înjumătățire de 9,3 ore și 83 de minute, 12,8 zile și respectiv 40 de ore, potrivit comunicatului.


Agenția nucleară rusă Rosatom a declarat că cinci angajați au fost uciși și trei răniți într-o explozie în timpul unui test de rachetă pe o platformă maritimă care a implicat o 'sursă de energie izotopică'.


Experți nucleari americani suspectează că incidentul a avut loc în timpul testării unei rachete de croazieră cu motor nuclear.


Agenția de monitorizare geologică din Norvegia a declarat vineri că explozia în care au murit oamenii de știință ruși a fost urmată de o a doua explozie două ore mai târziu și că aceasta a fost, probabil, sursa unui vârf de radiații. Cea de-a doua explozie provenea probabil de la o rachetă alimentată cu combustibil radioactiv, a indicat agenția Norsar, chiar dacă guvernatorul regiunii Arhanghelsk unde a avut loc explozia respinge informațiile despre o a doua deflagrație.


'La ora actuală, în eșantioane... de la Severodvinsk și Arhanghelsk nu au fost detectați radionuclizi cu caracter tehnogenic. Situația legată de radiații s-a stabilizat', susține Rosghidromet, citată de agențiile de presă ruse.


În același timp, la peste o săptămână de la explozie, Rosghidromet recunoscuse că nivelul de radiații în orașul Severodvinsk a crescut de până la 16 ori la 8 august, după un accident despre care autoritățile ruse au spus ca a implicat un test cu rachetă pe o platformă în mare.


Anterior, medici din Arhanghelsk au declarat că s-a descoperit Cesiu-137 la unul dintre colegii lor care au acordat ajutor răniților în urma exploziei de la Severodvinsk. Autoritățile de resort au explicat că acesta fusese anterior în concediu în Thailanda și a mâncat 'crabi de la Fukushima', conform portalului independent Meduza, deși acesta a negat că și-ar fi petrecut vacanța în afara Rusiei.


Totodată, cadrele medicale din Arhanghelsk au declarat pentru BBC că nu li s-a spus că răniții de pe platforma maritimă de lângă baza Nenioksa au fost expuși la radiații și și-au dat seama despre aceasta după ce i-au examinat, fără să-și fi luat dinainte măsuri de precauție.


Nu se știe foarte clar ce a testat armata rusă la 8 august pe platforma maritimă în Marea Albă. Potrivit serviciilor de informații americane ar fi vorba de racheta de croazieră cu sistem de propulsie nucleară 'Burevestnik' ('Albatrosul', SSC-X-9 Skyfall, în codificarea NATO). Experți militari, citați de bisăptămânalul independent rusesc Novaia Gazeta susțin însă că a fost o rachetă balistică de mare adâncime 'Skif'. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4013 secunde