Aleksandr Lukașenko ar fi dispus să-și transfere puterea după adoptarea unei noi Constituții

150
Aleksandr Lukașenko ar fi dispus să-și transfere puterea după adoptarea unei noi Constituții - 1-1597680615.jpg

Articole recomandate

Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu o mișcare de contestare fără precedent după reprimarea cu brutalitate a manifestațiilor ce au urmat scrutinului din 9 august, a declarat luni că ar fi dispus să-și transfere prerogativele după adoptarea unei noi Constituții în cadrul unui referendum. Mișcarea este văzută ca o tentativă de calmare a protestelor în masă și a grevelor începute la principalele uzine din țară, potrivit Digi24.


Aleksandr Lukașenko s-a declarat pregătit pentru eventuale modificări constituționale în vederea redestribuirii puterii, modificări la care se lucrează în prezent, conform propriei declarații. El a avertizat totodată că nu va ceda protestelor și a exclus un nou scrutin la presiunea străzii .


"Nu voi face niciodată ceva sub presiune", a declarat el, adăugând că nu "vor exista noi alegeri prezidențiale", lucru pe care opoziția îl dorește.


Cu toate acestea, Lukașenko nu a exclus posibilitatea ca noi alegeri prezidențiale să aibă loc în Belarus după adoptarea unei noi Constituții a țării.


"Vom supune modificările unui referendum și vă voi preda puterile mele constituționale. Dar nu sub presiune sau din cauza străzii", a insistat Lukașenko, citat de Belta, într-un aparent gest de concesie, dar care s-ar putea să nu-i mulțumească pe manifestanți.


"Da, nu sunt un sfânt. Îmi cunoașteți latura mea aspră. Nu sunt etern. Dar dacă îl veți nimici pe primul președinte, îi veți distruge - la fel ca în țările vecine - pe toți ceilalți", a spus Lukașenko, adăugând că "bielorușii nu ar trebui să facă asta", potrivit Belta.


Ca semn al vulnerabilității sale crescânde, Lukașenko a fost întrerupt și huiduit cu apeluri de demisie scandate în timpul unui discurs susținut în fața muncitorilor de la Uzina de Automobile din Minsk (MAZ), care produce camioane și tractoare, unde s-a deplasat luni dimineața cu elicopterul. MAZ este una dintre marile unități industriale administrate de stat, mândria modelului său economic în stil sovietic și baza sa de susținere electorală.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8835 secunde