Alegeri prezidenţiale în Iran. Ebrahim Raisi este favoritul regimului Khamenei

627
Alegeri prezidenţiale în Iran. Ebrahim Raisi este favoritul regimului Khamenei - fond-1624028112.jpg

Articole de la același autor

În Iran au început vineri alegerile pentru un nou preşedinte. Scrutinul vine în contextul în care ţara se află în criză economică, iar regimul se radicalizează. Analiştii politici spun că este posibil ca învingător să iasă un loial regimului extremist de la Teheran, din cauza prezenţei reduse la urne.

Având în vedere incertitudinea care înconjoară refacerea acordului nuclear din 2015, dar și situația economică precară a unei mari părți a societății iraniene, prezența la acest vot este văzută de experți drept un referendum asupra capacității regimului de la Teheran de a gestiona numărul mare de crize cu care se confruntă, potrivit Reuters.

„Fiecare vot contează. Mergeți la vot și alegeți-vă președintele. Este important pentru viitorul țării”, le-a transmis iranienilor ayatollahul Ali Khamenei după ce și-a exprimat votul la Teheran. Televiziunea de stat iraniană a difuzat imagini cu cozi lungi la secțiile de votare în mai multe orașe ale țării, în ciuda faptului că se așteaptă ca prezența să fie redusă. Rezultatele sunt așteptate cel mai devreme la jumătatea zilei de sâmbătă. În ciuda faptului că alegerile din Iran nu sunt nici libere, nici corecte și sunt extrem de controlate și limitate de regimul teocratic, există și posibilitatea unei surprize.

Extremistul Ebrahim Raisi, favoritul alegerilor

În acest moment, însă, având în vedere candidații admiși, cel mai probabil este că succesorul lui Rouhani va fi un loial al lui Khamenei care va dispune de puțină putere, relativ cu cea a ayatollahului. Extremistul Ebrahim Raisi, apropiat de ayatollah și de cercurile înalte ale puterii de la Teheran, este considerat principalul favorit să-i succeadă moderatului

Hassan Rouhani. Pentru iranieni, cea mai mare problemă internă este economia, extrem de afectată de sancțiunile impuse de Statele Unite după ce acestea au părăsit acordul nuclear, în timpul președinției lui Donald Trump în 2018. Economia iraniană s-a contractat cu 5% anul trecut și nu a mai crescut deloc din 2017. Prioritatea viitorului președinte va fi, deci, ridicarea acestor sancțiuni, mai ales celor aplicate domeniilor petrolier și bancar. Mai mult, Covid-19 reprezintă o problemă serioasă în Iran, care are cel mai mare bilanț al deceselor din Orientul Mijlociu, iar restricțiile anti-pandemice nu au făcut decât să înrăutățească situația economică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.746 secunde