Aderarea României la Schengen a fost amânată

2602
Aderarea României la Schengen a fost amânată - schengenromania51119100-1316700480.jpg

Liderii de la București au anunțat că ar vrea ca acest subiect să fie discutat cât mai repede, și anume la reuniunea din 18 octombrie a șefilor de stat și de guvern. Aceea va fi însă o reuniune consacrată în primul rând problemelor economice și financiare ale Uniunii Europene și e puțin probabil ca subiectul Schengen să fie adăugat pe agendă.


Decizia privind aderarea României și Bulgariei la Schengen se amână pentru o dată neprecizată, după ce președinția poloneză a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect.

A fost imposibil să se ia astăzi o decizie cu privire la extinderea Schengen, cu primirea României și Bulgariei, la reuniunea miniștrilor de interne din UE, a declarat ministrul polonez de externe Jerzy Miller, a cărui țară deține președinția UE, la finalul dezbaterilor de la Bruxelles.

Conform tratatelor de aderare a României și Bulgariei la UE, dacă cele două țări îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen, atunci ele trebuie să fie primite în Schengen. Rapoartele de evaluare au confirmat încă din luna aprilie că cele două țări îndeplinesc aceste criterii. În opinia mea, a acorda încredere înseamnă și a te ține de promisiuni. Astăzi, această încredere a fost ruptă, a declarat Miller.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat joi că decizia de amânare a unei decizii privind aderarea la Schengen a României reprezintă o formulă de compromis care menține deschisă discuția, precizând că statul român va încerca să convingă Olanda și Finlanda să-și schimbe poziția.

Olanda și-a confirmat joi, la Bruxelles, opoziția față de aderarea României și Bulgariei la Schengen.

"Poziția noastră este clară. Noi nu suntem în favoarea unei aderări în acest moment", a declarat ministrul olandez al Imigrației, Gerd Leers, la sosirea sa la Bruxelles, pentru o reuniune cu omologii săi din Uniunea Europeană și din alte state membre ale spațiului Schengen.

"Trebuie să avem certitudinea că acquis-ul Schengen este implementat pe deplin, în special în ceea ce privește lupta împotriva corupției și crimei organizate", a insistat el.

"Dacă nu este cazul, atunci vom avea o poartă echipată cu cele mai bune opt zăvoare din lume, dar dincolo de această poartă, vom avea pe cineva care lasă toată lumea să intre, iar acest lucru reprezintă o problemă serioasă", a explicat el.

Citește mai departe...



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3732 secunde