Secretarul general al ONU, Antonio Guterres:

"Această criză este cea mai gravă de la Al Doilea Război Mondial"

333

Articole recomandate

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat, marți, că planeta nu reușește să lupte coordonat împotriva coronavirusului și a lansat un plan pentru ușurarea impactului socio-economic al pandemiei, transmite agenția DPA, consultată de Agerpres.

"Este cea mai gravă criză cu care ne-am confruntat de la cel de-Al Doilea Război Mondial", a declarat Antonio Guterres, într-o conferință de presă virtuală, aducând argumentele că boala reprezintă o amenințare pentru fiecare dintre noi și va aduce cu ea o recesiune economică cum nu a mai existat în trecutul recent.

"Suntem încă prea departe de locul unde ar fi trebuit să fim pentru a lupta eficient împotriva Covid-19 în întreaga lume și pentru a putea ataca impactul negativ asupra economiei globale și asupra societăților globale", a spus șeful ONU.

El a subliniat că toate țările trebuie să urmeze îndrumările Organizației Mondiale a Sănătății pentru a suprima acest virus, observând că s-a înregistrat "tendința ca fiecare să meargă pe drumul său".

"Suntem departe de a dispune de un pachet global pentru ajutarea statelor în curs de dezvoltare", a mai spus Guterres, adăugând că țările dezvoltate au reușit să se mobilizeze doar pentru a-și susține propriile economii. El a susținut că trebuie mărite resursele puse la dispoziția țărilor sărace prin extinderea capacității Fondului Monetar Internațional și că trebuie ca măsurile de ajutorare să se concentreze în primul rând asupra celor mai afectați, printre care femeile și oamenii din țările distruse de războaie.

El a anunțat că ONU a înființat "un nou fond de încredere în cadrul unui multiparteneriat pentru răspuns și refacere după criza Covid-19 pentru susținerea țărilor cu venituri mici și mijlocii să facă față urgenței și să-și revină apoi după șocul economic".

XXX

NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de Covid-19 să pună în pericol securitatea aliaților pentru că amenințările "nu au dispărut ca prin miracol", a avertizat, ieri, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de France Presse.

"Trebuie să ne asigurăm că această criză sanitară nu provoacă o criză de securitate", a afirmat Jens Stoltenberg, în cursul unei conferințe de presă virtuale, în ajunul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din cadrul Alianței. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4884 secunde