A fost dezvoltat ochiul artificial care ar putea ajuta persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere

285
A fost dezvoltat ochiul artificial care ar putea ajuta persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere - smartcontactlensesteaser-1590080603.jpg

Articole recomandate

Oamenii de știință au dezvoltat un ochi artificial care ar putea oferi roboților umanoizi capacitatea de a "vedea" și ar putea funcționa ca ochi bionic pentru persoanele cu deficiențe de vedere, informează Digi24.


O echipă de cercetători de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong au conceput ElectroChemical Eye - denumit EC-Eye - pentru a imita dimensiunea și forma unui ochi biologic, dar cu un potențial mult mai mare. Ochiul imită irisul uman și retina prin intermediul unui obiectiv care focalizează lumina pe o matrice densă din nanofire sensibile la lumină. Informațiile sunt apoi transmise prin cabluri, care acționează precum cortexul vizual din creier, către un computer spre a fi procesate.


În timpul testelor, computerul a fost capabil să recunoască literele "E", "I" și "Y" când acestea au fost proiectate pe lentilă. Ochiul artificial ar putea fi conectat la un nerv optic pentru a transmite informații către un creier uman și ar putea contribui la îmbunătățirea ochilor pe bază de cameră video utilizați în prezent pe roboți, au precizat cercetătorii.


"Ochii biologici sunt, probabil, cel mai important organ senzorial pentru majoritatea viețuitoarelor de pe această planetă", au scris cercetătorii într-o lucrare care descrie descoperirea.


"Imitând ochii umani, sistemele de vedere artificială sunt la fel de esențiale în tehnologiile autonome precum robotica. În special pentru roboții umanoizi, sistemul de vedere, cu caracteristici superioare, ar trebui să semene cu cel uman, din punct de vedere al aspectului, pentru a permite interacțiunea amiabilă dintre om și robot", au precizat autorii studiului.


Dispozitivul conceput are în prezent o rezoluție redusă, fiecare dintre cele o sută de nanocabluri utilizate în construcția sa reprezentând doar un pixel. Cu toate acestea, cercetătorii au notat că dezvoltarea ulterioară ar putea permite ochiului artificial să aibă o rezoluție mai bună decât cea a ochilor umani.


Până la de zece ori mai multe nanocabluri decât fotoreceptori biologici ar putea fi folosite, permițând astfel ochiului artificial să distingă între lumina vizibilă și radiațiile infraroșii.


Acest lucru ar permite unui utilizator uman al ochiului biomimetic să vadă obiecte mai mici și la o distanță mai mare, obținând totodată capacități de vedere nocturnă.


O lucrare care detaliază acest studiu a fost publicată miercuri în jurnalul științific Nature.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9305 secunde