Criză în Republica Moldova

47% din moldoveni consideră legitim guvernul condus de Maia Sandu

Sâmbătă, 15 Iunie 2019
323
Aproximativ 47% dintre respondenții unui sondaj realizat de compania iData în Republica Moldova consideră guvernul Maiei Sandu legitim, în timp ce 18% consideră legitim guvernul condus de Pavel Filip, iar 35% - niciunul din cele două executive, informează Radio Chișinău, consultat de Agerpres. 


Potrivit sondajului, 64% din respondenți, dintre cei care au oferit un răspuns clar, au o atitudine pozitivă față de coaliția temporară formată din Partidul Socialiștilor (PSRM) și Blocul ACUM (PAS și Platforma DA), iar 68% condamnă hotărârea Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău. 


Ca soluție de depășire a crizei, 35% consideră că guvernul Filip ar trebui să se retragă, 24% optează pentru negocieri între Partidul Democrat (PDM) și coaliția PSRM-ACUM, iar 22% optează pentru alegeri anticipate. 


Sondajul a fost realizat în perioada 12-13 iunie, pe un eșantion de 720 de persoane, iar marja de eroare a fost de 3,65%. 
De la sfârșitul săptămânii trecute, în Republica Moldova s-a instalat o dualitate de putere. Sâmbăta trecută, Partidul Socialiștilor (prorus) al lui Igor Dodon s-a aliat cu Blocul ACUM (PAS plus PPDA) și au învestit un nou guvern condus de premierul Maia Sandu. Președinte al parlamentului a fost aleasă Zinaida Grecianîi, fosta șefă a executivului din perioada când la guvernare se aflau comuniștii lui Vladimir Voronin. 


A doua zi, la solicitarea Partidului Democrat (PD), care până atunci negociase cu socialiștii formarea unei alianțe majoritare, Curtea Constituțională a Republicii Moldova, despre care se spune că este aservită liderului democraților, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcția de președinte, iar premierul în exercițiu, Pavel Filip, a fost numit președinte interimar. De asemenea, Curtea Constituțională a decis dizolvarea noului legislativ rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, vechiul guvern convocând alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie. Executivul lui Pavel Filip nu dorește să plece de la putere, chiar dacă tot mai mulți actori internaționali au recunoscut noul guvern al Maiei Sandu, conform observatorilor. 


Pagina a fost generata in 0.2256 secunde