Utilizatorii de carduri bancare, ținta unei campanii de tip phishing

427
Utilizatorii de carduri bancare, ținta unei campanii de tip phishing - dd-1585839467.jpg

Articole recomandate

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) semnalează apariția unor site-uri de phishing ce vizează utilizatorii de carduri bancare din România - Visa, MasterCard, American Express etc. Potrivit specialiștilor CERT-RO, paginile de phishing sunt găzduite pe subdomenii ale platformei gratuite Weebly, făcând în anumite cazuri mai complicată blocarea acestor site-uri la nivelul rețelei organizaționale.

"Paginile de phishing induc în eroare vizitatorii, prin transmiterea de notificări false despre posibilitatea dezactivării cardului deținut în 24 de ore, dacă potențiala victimă nu furnizează o serie de date personale și financiare, printre care numărul cardului de credit, data de expirare, codul CVV, precum și adresa de e-mail. Echipa CERT-RO vă recomandă să fiți răbdători și atenți, în special în această perioadă marcată de o activitate online intensă de la distanță, fie pentru job, fie pentru relaxare sau cumpărături. În acest sens, am publicat pe site o serie de recomandări pentru o activitate online sigură de acasă", afirmă reprezentanții CERT-RO.

Aceștia subliniază că, în această perioadă de izolare la domiciliu, cumpărăturile de pe internet sunt o recomandare și un real beneficiu, dar trebuie respectate câteva sfaturi esențiale, pentru a nu deveni victima unei fraude.

Astfel, specialiștii CERT-RO recomandă: actualizează permanent software-ul dispozitivului, inclusiv sistemul de operare; fii extrem de atent dacă primești mesaje "din partea băncii" sau a unei alte entități, prin care ți se solicită date sensibile (date despre cont, parole etc.); citește cu atenție mesajele - compară adresa expeditorului cu cea din corespondențele anterioare; verifică eventuale greșeli de exprimare sau gramaticale; nu răspunde la mesaje dubioase, eventual, le poți retransmite băncii tale, scriind adresa sau poți verifica telefonic transmiterea unui astfel de mesaj; nu deschide link-urile și nu descărca atașamentele din astfel de mesaje. Dacă ai dubii cu privire la o tranzacție, efectuează verificări suplimentare; folosește site-uri românești, pe cât posibil - pot fi mai ușor de detectat eventuale probleme; verifică înainte să cumperi - recenziile site-ului/produsului; folosește cardul de credit - ai mai multe șanse de a-ți recupera banii; plătește folosind servicii de plăți sigure - ți se solicită plata prin transfer bancar? Mai gândește-te!; plătește doar când ai o conexiune sigură la internet - evită folosirea hot-spot-urilor publice de wi-fi; folosește un dispozitiv sigur, când plătești - fă-ți la timp actualizările de sistem și securitate.

CEET-RO mai recomandă atenție la reclame, "oferte miraculoase", "afaceri-bombă" și, dacă produsul comandat nu sosește la timp, contactarea imediat a vânzătorului și, dacă nu răspunde, a băncii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.345 secunde