Un nou număr de urgență! "Pe data de 2 mai vom lansa un proiect foarte important"

342
Un nou număr de urgență!

Articole recomandate

Persoanele fizice, juridice și instituțiile publice din România vor putea accesa de joi, 2 mai, numărul unic 1191, pentru a raporta incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat.


"Pe data de 2 mai vom lansa un proiect foarte important, pe o zonă ce ține de securitatea cibernetică. Prin Centrul Național de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică - CERT-RO un număr unic 1191, apelabil din toate rețelele și la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetică de către persoanele fizice, juridice și instituții publice, oferindu-li-se prin Call Center o asistență primară și consiliere pentru diagnosticare și remediere. De altfel, vă încurajez să testați chiar din acest moment acest serviciu care este în ultimele verificări. Prin acest nou serviciu guvernamental încurajăm în mod special notificarea informațiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetică din partea IMM-urilor sau a cetățenilor care sunt adesea afectați de campanii malițioase specifice", a anunțat ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria pe 24 aprilie, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, inițiativa survine în contextul în care, la nivel național, educația digitală în domeniul securității informațiilor continuă să fie deficitară.

"Se estimează că atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu peste 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalității cibernetice a crescut de cinci ori, din 2013, fiind considerat o provocare pentru însăși securitatea internă a Uniunii Europene. În Europa, peste 50% dintre cetățeni se consideră neinformați cu privire la amenințările cibernetice, iar 70% dintre întreprinderi au protecții minime privind aceste riscuri. În România, educația digitală în domeniul securității informațiilor continuă să fie deficitară, majoritatea alertelor procesate de CERT-RO, circa 87,8%, se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situație influențată și de nivelul scăzut al abilităților digitale individuale. Astfel, reacția rapidă la asemenea incidente, precum și diseminarea informației către public este vitală pentru limitarea pagubelor și protejarea utilizatorilor", a spus oficialul.

Ministrul Comunicațiilor a precizat, totodată, că, în anul 2018, România a fost atât generatoare de incidente de securitate cibernetică, dar și țintă a acestora, iar riscul este evaluat la nivel mediu, însă tendința este în creștere.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4711 secunde