Ultim test reușit pentru SpaceX, înainte de a transporta astronauți pe Stația Spațială Internațională

189
Ultim test reușit pentru SpaceX, înainte de a transporta astronauți pe Stația Spațială Internațională - spacex-1579469364.jpg

Articole recomandate

SpaceX a simulat cu succes duminică ejectarea de urgență a unor astronauți dintr-o rachetă la câteva momente după lansare, potrivit unei transmisii în direct a testului, ultimul înainte de trimiterea programată în câteva luni a unui echipaj al NASA spre Stația Spațială Internațională (ISS).


Lansarea-test, fără persoane la bord, a început la 10:30 a.m. (15:30 GMT) la centrul spațial Kennedy din Florida cu decolarea unei rachete Falcon 9, în vârful căreia a fost fixată Crew Dragon, noua capsulă a SpaceX. Racheta a fost programată ca și cum trebuia să lanseze capsula pe orbită, relatează Agerpres.


La un minut și 24 de secunde de la decolare, la o altitudine de aproximativ 19 kilometri deasupra Atlanticului și în timp ce racheta călătorea cu peste 1.500 km/h, a fost declanșată o secvență de abandon pentru a simula o anomalie: capsula și-a aprins puternicele propulsoare SuperDraco pentru a se ejecta din rachetă și a se distanța cât mai repede posibil.


Într-o misiune cu oameni la bord, acest lucru ar salva astronauții prinși cu centuri în interiorul Dragon, dacă racheta ar avea vreodată o problemă sau ar fi pe o traiectorie greșită.


La scurt timp după separarea bruscă, racheta s-a dezintegrat într-o mare minge de foc, despre care SpaceX avertizase.


Crew Dragon și-a continuat singură traseul spre cer până la aproximativ 40 km altitudine, înainte de a cădea în mod natural spre Oceanul Atlantic.


Apoi, cele patru parașute mari ale capsulei s-au deschis pentru a încetini căderea și coborârea în Atlantic, unde echipele de salvare au fost poziționate în prealabil. La nouă minute după decolare, Crew Dragon a amerizat, aparent fără avarii.


Analiza capsulei și datelor de zbor vor confirma dacă totul a decurs bine și dacă vehiculul este considerat fiabil pentru transportarea astronauților.


O conferință de presă are loc începând de la 16:30 GMT cu oficiali de la NASA și SpaceX.


Derularea aparent normală al acestui test periculos este o veste excelentă pentru SpaceX și pentru NASA, care are urgent nevoie de a certifica un vehicul pentru a-și transporta astronauții către ISS începând din acest an.


Din 2011, Statele Unite au fost nevoite să-și transporte astronauții cu rachetele Soyuz rusești, singurele care au această capacitate după retragerea navetelor americane.


NASA a semnat un contract similar cu Boeing, care a dezvoltat capsula Starliner.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9681 secunde